Middelburg wil af van massatoerisme in de stad

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Zeeland wil vermijden dat Middelburg door massatoerisme verandert in ‘een tweede Venetië’. Daarom wil de zuidelijke provincie een ander soort toeristen aantrekken. Daarnaast moet de stad meer inzetten op toerisme buiten het hoogseizoen. Dat staat in de Beleidsvisie Toerisme Middelburg 2030, die maandagavond werd gepresenteerd aan ondernemers en bewoners, meldt Omroep Zeeland.

Massatoerisme moet uit de provincie verdwijnen, vinden de schrijvers van het onderzoek. Vooral in juli en augustus, tijdens het hoogseizoen, hebben Middelburgers last van een groeiende stroom toeristen in de Zeeuwse hoofdstad. Zo maken huizen waar mensen in kunnen wonen plaats voor hotels en komt volgens het onderzoek de leefbaarheid van de bewoners in het geding. Een belangrijke factor is de grote hoeveelheid auto’s.

Stop op voorzieningen

De stad wil inzetten op een ander soort toerist. Deze toeristen komen naar de stad om te ontdekken wat deze te beiden heeft en daarbij gebruik maken van de lokale horeca en winkels. Ook zijn dit toeristen die niet in het hoogseizoen naar de stad komen en bijdragen aan het voorzieningsniveau in de stad door geld uit te geven.

Ook wil de stad een stop zetten op het overnachtingsaanbod in buitenwijken van de stad. Daar vestigen allerlei bed and breakfasts en groepsaccommodaties. In het rapport wordt bepleit dat er alleen maar nieuwe accommodaties in het centrum van de stad mogen komen. Daarbij moet de stad de ‘kwaliteitsbezoekers’ en ‘onafhankelijke ontdekkers’ faciliteren om ook buiten de zomermaanden naar de stad te gaan, door evenementen in de stad beter te verdelen over het jaar. Daarnaast denkt de gemeente dat een nieuw museum een aanwinst kan zijn.

‘Niet alleen maar strand’

Maandagavond kwamen bewoners, ondernemers en de politiek samen in de Middelburgse bibliotheek om de presentatie van het beleidsplan bij te wonen. Het is duidelijk dat toerisme in de provincie leeft.

Toeristen die naar Zeeland komen gaan daar volgens een bezoekers van de presentatie-avond niet alleen naartoe voor het strand. “Ook de mensen die in een hotel in Domburg of Dishoek verblijven doen dat omdat ze óók naar Middelburg willen.”

Massatoerisme

Maar het toerisme in de stad brengt niet alleen maar welvaart, blijkt tijdens de presentatie. Een onderneemster zei dat bij haar in de straat een derde van de woningen toeristisch wordt verhuurd. Volgens haar komt hierdoor de sociale cohesie in het geding. Ze vreest dat de stad ‘een tweede Venetië’ wordt als er niets wordt gedaan aan het massatoerisme.

In het rapport komt verder naar voren dat auto’s uit de binnenstad moeten worden geweerd. Dat kan onder andere door het aanleggen van parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Zo kan zoekverkeer worden voorkomen. Ook moet er meer ruimte komen voor het parkeren van fietsen. Veel toeristen in de stad huren namelijk een fiets.