Grote stad minder aantrekkelijk voor creatieve industrie

Door ANP
3 min
De grote steden in Nederland worden minder aantrekkelijk voor de creatieve industrie, zoals de kunsten, cultureel erfgoed, media en entertainment. Dat meldt netwerkorganisatie Media Perspectives na eigen onderzoek.

Grote steden als Amsterdam en Rotterdam tellen nog steeds de meeste banen in deze sector, maar het tempo van de banenaanwas zwakt er wel duidelijk af. Op andere plekken in het land neemt de groei de laatste jaren juist toe.

Amsterdam is tussen 2012 en 2022 verantwoordelijk voor 22 procent van de totale groei van banen in de sector. Maar wordt alleen gekeken naar de laatste jaren, van 2019 tot en met 2022, dan was Amsterdam maar goed voor 11 procent van de groei. Dat terwijl het aantal banen in de sector juist hoger was die laatste periode.

Voordelen

"Het lijkt er op dat traditionele voordelen van grote steden voor de creatieve industrie nu deels ombuigen naar nadelen voor ondernemers in die sector", zeggen de onderzoekers. Ze wijzen onder meer op het tekort aan betaalbare woningen in de grootste steden en het ontbreken van passende huisvesting voor ondernemingen.

Volgens het rapport van Media Perspectives heeft de creatieve industrie in Nederland zich inmiddels goed hersteld van forse klappen die de sector tijdens de coronacrisis opliep. Verder valt de onderzoekers op dat het aantal zzp'ers blijft toenemen. In 2022 werd bijna 52 procent van de in totaal 390.000 banen in de creatieve industrie ingevuld door zelfstandigen.