Voor een habbekrats reis je straks met de trein van Nederland naar Berlijn

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Volgend jaar een uitstapje maken naar het buitenland met de trein? Het zou vanaf dan in ieder geval een stuk makkelijker moeten worden. De NS moet straks het spoornet delen met andere aanbieders. Zo komt er onder andere een nieuwe dagtrein naar Berlijn, die vertrekt vanuit Deventer. Een treinkaartje gaat dan naar zeggen van de aanbieder al over de toonbank vanaf 10 euro, meldt Brabants Dagblad. 

Vanaf 1 mei volgend jaar gaan de treinen van GoVolta vanuit Nederland rijden naar Parijs, Berlijn en Basel. Daar worden vanaf januari 2025 München en Kopenhagen aan toegevoegd. Mensen kunnen dan in Deventer instappen en rechtstreeks naar Berlijn en Kopenhagen reizen. Voor de trein richting Basel en München kunnen reizigers onder andere opstappen in Utrecht.

Een dag in het leven van de trein

’s Ochtends vroeg begint de trein in Nederland aan zijn reis. Later op de avond komt die aan op de eindbestemming. Zo duurt het straks ongeveer zesenhalf uur om van Deventer naar Berlijn te reizen. Diezelfde trein rijdt ook langs Osnabrück en Hannover.

Voor de trein naar Kopenhagen zul je nog even moeten wachten, tot 2025. Dan kun je in tien uur van Deventer naar de Deense hoofdstad rijden. Deze trein stopt ook in Bremen, Hamburg en Odense.

Vanaf 10 euro

Ondanks dat het treinvervoer al redelijk snel gaat – met de auto is het ook dik 6 uur rijden naar Berlijn – verwacht CEO Hessel Winkelman van GoVolta dat het straks misschien nóg sneller kan. Daar moet de dienstregeling van de treinen verder voor worden geoptimaliseerd.

Momenteel rijden er al treinen van GoVolta, onder de naam GreenCityTrips, in de nacht nar onder andere Dresden en Praag. In de nieuwe spoorconcessies zijn aanvragen gedaan voor internationale dagtreinen. Winkelman zegt dat zij kaartjes vanaf 10 euro willen aanbieden. “Gemiddeld zal een ticket tweede klas naar Berlijn 25 euro gaan kosten. We willen het betaalbaar houden.”