Drie campings in Zeeland succesvol met verminderen watergebruik

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Door de veranderingen in het klimaat, gepaard met droogte en hitte, is het voor ondernemers zaak om te denken aam verduurzamen. Dat geldt ook voor campings Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke). Zij hebben hun waterverbruik in kaart gebracht en zochten naar manieren om hier efficiënter mee om te gaan. Daar hebben de campings succes in geboekt. In totaal hebben de drie campings al meer dan 14.000.000 liter water bespaard, meldt Duurzaam Ondernemen.

Er komen veel (buitenlandse) toeristen naar Zeeland toe. Heel fijn voor de toerismesector, maar het zorgt ook voor extra druk op watervoorzieningen en -gebruik. Vooral in Zeeland, waar zoetwater schaars is, moet een oplossing worden gevonden voor het probleem. Daarom gingen de drie campings aan de slag om hun watergebruik te verminderen.

Drijfveer

Onder andere De Zeeuwse Kust is hiermee bezig geweest. Dit park heeft ambitieuze klimaatdoelen voor zichzelf opgesteld: het wil het meest duurzame vakantiepark van Nederland zijn. Op dit moment gebruikt de camping op jaarbasis zo’n 30.000 m3 drinkwater, dat uiteindelijk wordt doorgespoeld. In 2028 wil Strandpark De Zeeuwse Kust een vermindering van 50 procent. Om dit doel te halen wordt er water hergebruikt en wordt water efficiënter ingezet.

Zuiveringssysteem

Hoe zorg je er nou concreet voor dat je minder water verbruikt? Daar zijn verschillende technieken voor. Eén daarvan is het zuiveringssysteem dat Camping Weltevreden gebruikt, de Hydraloop Cascade. Biologisch en modulair op te bouwen. Een wereldprimeur, zowel de omvang als de toepassing op een recreatieterrein, waar je veel te maken hebt met piekmomenten.

Steun

Natuurlijk moet het comfort van de gasten niet of zo min mogelijk worden aangetast. Daarom ging HZ Kenniscentrum Kusttoerisme op onderzoek om te achterhalen of de gasten wat merken van de aanpassingen. Uit hun onderzoek komt naar voren dat het geen negatieve impact heeft op de ervaring van de gast en dat zij zelfs blij zijn dat de camping bezig is met verduurzamen.

14.000 m3 bespaard

De installaties bij de campings besparen 14.000 m3 water per jaar. Dat zijn zo’n vijf olympische zwembaden of bijna 120.000 gevulde badkuipen.

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van Provincie Zeeland middels het subsidietraject Zeeland in Stroomversnelling.