Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 14 min
location_on [xx]km
Vijf wetenschappelijk onderbouwde tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek
Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

De vakantie is net achter de rug en het is tijd om weer druk aan de slag te gaan. Om je vol in te zetten is het wel belangrijk om goed aan jezelf en ontspanning te denken. Toch blijkt dat niet iedereen even goed kan relaxen. Uit onder andere een onderzoek van onderzoeksbureau TNO, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat een kwart van de jonge werkenden (18 t/m 34 jaar) te maken heeft met burn-out klachten. Die worden volgens het onderzoek onder meer veroorzaakt door prestatiedruk, bereikbaarheid en financiële onzekerheid. Maar waarom ervaren jongeren deze klachten? En (hoe) kan recreatie bijdragen aan een vermindering van deze stress? Ons antwoord: ontspan je.

Wel moet gezegd worden dat ontspanning voor iedereen anders is. De ene persoon vindt het lekker om een stukje te wandelen, de ander zit graag achter de televisie om naar zijn of haar favoriete programma te kijken. Maar is er een objectieve winnaar van meest ontspannen bezigheid? Wij namen een duik in de wetenschap om dit uit te zoeken.

Uit een onderzoek gepubliceerd in Pschycosomatic Medicine blijkt dat recreatie op zich al een uitstekende vorm van ontspanning is. Zo zou het bijdragen aan een sterker geluksgevoel en het stressgevoel juist verminderen. Ook hebben mensen die regelmatig recreëren op basis van de analyse een betere nachtrust. Dus waar wacht je nog op?

Luister naar muziek

Wist je dat muziek een enorme impact kan hebben op jouw stressniveau? Een publicatie van de Universiteit van Amsterdam laat aan de hand van een meta-analyse (waarbij meerdere onderzoeken en resultaten met elkaar worden vergeleken) zien dat muziek stress kan verlagen. Zo worden de cortisolwaarden (cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd) aantoonbaar lager wanneer je naar muziek luistert. Ook kan muziek volgens de analyse leiden tot een vermindering van negatieve emoties zoals zorgen, angst en rusteloosheid. En luister je naar muziek die je leuk vindt, dan kan het ook bijdragen aan positieve emoties.

Het is daarom niet alleen erg leuk om een naar een concert te gaan, maar kan er ook voor zorgen dat je beter in je vel zit!

Ga de natuur in

Dat de natuur goed voor ons is, was al langer duidelijk. Het is niet alleen gevoelsmatig, maar ook goed onderzocht wat de effecten zijn van wandelen in de buitenwereld. Nu blijkt dat zelfs een kleine wandeling door een bos of park zichtbaar positieve invloed heeft op ons brein. En dat kan met name belangrijk zijn voor mensen die in de stad wonen en achter een computer werken.

In een onderzoek met 63 gezonde vrijwilligers werd een deel gevraagd om een uurtje te wandelen in de natuur, terwijl de andere groep dit niet deed. Achteraf werd de hersenactiviteit van de deelnemers geanalyseerd. Wat blijkt: de activiteit in de amygdala (een deel in het brein dat verband houdt met stress) nam aanzienlijk af bij de deelnemers die regelmatig een wandeling maakten. “Wandelen in de natuur is dus goed voor onze hersenen en mentale gezondheid”, concludeert onderzoekster Sonja Sudimac.

Oftewel: ga op je zondagmiddag lekker wandelen in het bos (met na afloop een heerlijke chocolademelk). In dit artikel zie je waar je dat het beste kunt doen!

Verwen jezelf met wellness

Activiteiten in wellness zijn precies bedoeld voor ontspanning. Een dagje naar de spa of masseur kunnen enorm helpen bij ontspanning.

Een (relatief klein) onderzoek van onderzoekers aan de University of Arkansas wees uit dat er een significante verbeteringen zijn die zowel mentale als fysieke aspecten van ontspanning omvatten. Deze conclusies zijn ook in andere onderzoeken vastgesteld, blijkt uit een meta-analyse genaamd ‘Psychological Bulletin’ van dr. Moyer en dr. Rounds.

Dus, badjas aan en komkommerschijfjes snijden!

Sporten

Sporten is een goede manier om van stress af te komen. Niet alleen gaat jouw hoofd ergens anders naar staan, het heeft ook een onderzocht positief effect op stresswaarden in het lichaam, vooral wanneer de leeftijd vordert. Het zorgt namelijk voor een hogere bestendigheid tegen stress en daarnaast neemt stress tijdens het sporten af. Sla daarom het verzoek van je vrienden om een balletje te trappen of te slaan niet over!

Doe activiteiten die JIJ leuk vindt

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het werkt echt! Ontspannen in groepsverband is natuurlijk hartstikke leuk. Alleen kies jij dan altijd wat jij écht wilt doen? Want vaak is dat toch een uitje dat je gezamenlijk organiseert. Trek er eens alleen op uit, zodat jij precies kan doen waar je zelf zin in hebt. Of dat een bezoekje is aan een leuk museum, een pakkend boek lezen op de veranda of luieren aan een meertje, maak eens tijd voor meer me-time

Hopelijk kun jij met deze vijf tips de werkweek weer met een volledig opgeladen gevoel beginnen. Heb jij meer ideeën over ontspanning? Laat het ons weten!

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.