Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 14 min
location_on [xx]km
Vijf wetenschappelijk onderbouwde tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek
Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

De vakantie is net achter de rug en het is tijd om weer druk aan de slag te gaan. Om je vol in te zetten is het wel belangrijk om goed aan jezelf en ontspanning te denken. Toch blijkt dat niet iedereen even goed kan relaxen. Uit onder andere een onderzoek van onderzoeksbureau TNO, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat een kwart van de jonge werkenden (18 t/m 34 jaar) te maken heeft met burn-out klachten. Die worden volgens het onderzoek onder meer veroorzaakt door prestatiedruk, bereikbaarheid en financiële onzekerheid. Maar waarom ervaren jongeren deze klachten? En (hoe) kan recreatie bijdragen aan een vermindering van deze stress? Ons antwoord: ontspan je.

Wel moet gezegd worden dat ontspanning voor iedereen anders is. De ene persoon vindt het lekker om een stukje te wandelen, de ander zit graag achter de televisie om naar zijn of haar favoriete programma te kijken. Maar is er een objectieve winnaar van meest ontspannen bezigheid? Wij namen een duik in de wetenschap om dit uit te zoeken.

Uit een onderzoek gepubliceerd in Pschycosomatic Medicine blijkt dat recreatie op zich al een uitstekende vorm van ontspanning is. Zo zou het bijdragen aan een sterker geluksgevoel en het stressgevoel juist verminderen. Ook hebben mensen die regelmatig recreëren op basis van de analyse een betere nachtrust. Dus waar wacht je nog op?

Luister naar muziek

Wist je dat muziek een enorme impact kan hebben op jouw stressniveau? Een publicatie van de Universiteit van Amsterdam laat aan de hand van een meta-analyse (waarbij meerdere onderzoeken en resultaten met elkaar worden vergeleken) zien dat muziek stress kan verlagen. Zo worden de cortisolwaarden (cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd) aantoonbaar lager wanneer je naar muziek luistert. Ook kan muziek volgens de analyse leiden tot een vermindering van negatieve emoties zoals zorgen, angst en rusteloosheid. En luister je naar muziek die je leuk vindt, dan kan het ook bijdragen aan positieve emoties.

Het is daarom niet alleen erg leuk om een naar een concert te gaan, maar kan er ook voor zorgen dat je beter in je vel zit!

Ga de natuur in

Dat de natuur goed voor ons is, was al langer duidelijk. Het is niet alleen gevoelsmatig, maar ook goed onderzocht wat de effecten zijn van wandelen in de buitenwereld. Nu blijkt dat zelfs een kleine wandeling door een bos of park zichtbaar positieve invloed heeft op ons brein. En dat kan met name belangrijk zijn voor mensen die in de stad wonen en achter een computer werken.

In een onderzoek met 63 gezonde vrijwilligers werd een deel gevraagd om een uurtje te wandelen in de natuur, terwijl de andere groep dit niet deed. Achteraf werd de hersenactiviteit van de deelnemers geanalyseerd. Wat blijkt: de activiteit in de amygdala (een deel in het brein dat verband houdt met stress) nam aanzienlijk af bij de deelnemers die regelmatig een wandeling maakten. “Wandelen in de natuur is dus goed voor onze hersenen en mentale gezondheid”, concludeert onderzoekster Sonja Sudimac.

Oftewel: ga op je zondagmiddag lekker wandelen in het bos (met na afloop een heerlijke chocolademelk). In dit artikel zie je waar je dat het beste kunt doen!

Verwen jezelf met wellness

Activiteiten in wellness zijn precies bedoeld voor ontspanning. Een dagje naar de spa of masseur kunnen enorm helpen bij ontspanning.

Een (relatief klein) onderzoek van onderzoekers aan de University of Arkansas wees uit dat er een significante verbeteringen zijn die zowel mentale als fysieke aspecten van ontspanning omvatten. Deze conclusies zijn ook in andere onderzoeken vastgesteld, blijkt uit een meta-analyse genaamd ‘Psychological Bulletin’ van dr. Moyer en dr. Rounds.

Dus, badjas aan en komkommerschijfjes snijden!

Sporten

Sporten is een goede manier om van stress af te komen. Niet alleen gaat jouw hoofd ergens anders naar staan, het heeft ook een onderzocht positief effect op stresswaarden in het lichaam, vooral wanneer de leeftijd vordert. Het zorgt namelijk voor een hogere bestendigheid tegen stress en daarnaast neemt stress tijdens het sporten af. Sla daarom het verzoek van je vrienden om een balletje te trappen of te slaan niet over!

Doe activiteiten die JIJ leuk vindt

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het werkt echt! Ontspannen in groepsverband is natuurlijk hartstikke leuk. Alleen kies jij dan altijd wat jij écht wilt doen? Want vaak is dat toch een uitje dat je gezamenlijk organiseert. Trek er eens alleen op uit, zodat jij precies kan doen waar je zelf zin in hebt. Of dat een bezoekje is aan een leuk museum, een pakkend boek lezen op de veranda of luieren aan een meertje, maak eens tijd voor meer me-time

Hopelijk kun jij met deze vijf tips de werkweek weer met een volledig opgeladen gevoel beginnen. Heb jij meer ideeën over ontspanning? Laat het ons weten!

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.