Jazzmusici vrezen dat jazz en wereldmuziek verdwijnt bij publieke omroep

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Muziekgenres zoals jazz en wereldmuziek dreigen aandacht te verliezen bij de publieke omroep. Daarom gaan honderden muzikanten op dinsdag 27 juni protesteren in Den Haag. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Bert van Erk is een jazzbassist uit Middelstum. Hij kan er niet met zijn hoofd bij dat de publieke omroep zo weinig aandacht besteed aan jazz- en wereldmuziek. Het lijkt er volgens hem bijna op alsof er een verbod bestaat voor deze genres. “De zendermanager van de NPO beweert dat de luistercijfers dalen, zodra er jazz op de radio te horen is.” Hij denkt dat jazz beter tot zijn recht komt als die ‘een eigen plek krijgt’. Maar tegenwoordig zijn daar weinig mogelijkheden voor.

Dat heeft ertoe geleid dat honderden muzikanten vandaag de straat op gaan om te protesteren. Deze actie is opgezet door de Nederlandse Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM). Voorzitter Fleurine Verloop (ook bekend als jazzzangeres Fleurine) wilde de actie starten nadat de NPO liet weten dat zij NPO Radio 4 om willen dopen tot ‘NPO Klassiek’.

Steun

De protestanten gaan dinsdagmiddag naar het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Organisaties zoals North Sea Jazz, het Concertgebouw en het Bimhuis staan ook achter deze actie. Daarbij wordt een protesboek aangeboden met 260 brieven van musici, die aan de bel trekken. Onder deze musici zijn ook Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Ronald Snijders en Monika Akihary.

Jazz verdwijnt van de radio

Een van de laatste plekken waar nog aandacht werd besteed aan improvisatie en wereldmuziek was in het televisieprogramma ‘Vrije geluiden’, wat in 2019 stopte. Wel is er nog een digitaal kanaal op Radio 2 Soul & Jazz, maar de nadruk ligt vooral op pop en soul. ‘Wereldmuziek’ komt niet verder dan Bob Marley of Peter Tosh.

Van Erp kan zich herinneren dat het er een paar decennia geleden heel anders aan toe ging. Hij vertelt dat elke omroep een jazzprogramma had, met live optredens van muzikanten. Ook kan hij er niet bij waarom het in andere landen wel kan, maar niet in Nederland. Zo is er in België radiozender Klara, een afkorting van ‘klassieke radio’. Maar daar draaien ze ook genres als jazz en wereldmuziek. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn meerdere zenders waar jazz te horen is.

Tweede Kamer

Lucille Werner, CDA-Kamerlid, zette ook vraagtekens bij het schrappen van jazz en wereldmuziek bij de Publieke Omroep. Ook zijn er vergaderingen gehouden waarbij staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu, aanwezig was. Zij stelt dat ze de zorgen begrijpt, maar er niet mee kan doen aangezien de NPO een onafhankelijk opererende zender is.