Evenementensector toont tekenen van herstel in de grote gemeenten

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In de evenementenbranche is herstel te zien na de coronajaren. Dit geldt voor de sector die opereert in de grote gemeenten in Nederland, blijkt uit de nieuwe Monitor G50 Gemeenten & Evenementen. Zo waren er in het eerste jaar van de coronamaatregelen, 2020, slechts 430 evenementen volgens hun eigen criteria georganiseerd in de grote steden. In 2021 was een herstel zichtbaar ten opzichte van het jaar daarvoor: in 2021 werden 800 evenementen georganiseerd. Het totaal aantal evenementen in 2020 en 2021 is niet even hoog als het aantal evenementen in 2019. Ook het bezoekersaantal heeft onder de maatregelen geleden. In 2020 en ’21 waren de bezoekersaantallen gezamenlijk een kwart van de cijfers in 2019. Dit meldt Pretwerk. 

De voorlopige cijfers van 2022 tonen aan dat het herstel van 2021 doorzet, toen werden ruim 2.200 evenementen georganiseerd. Dat aantal is nog steeds lager dan voor corona, omdat de maatregelen pas in maart zijn opgeheven. Zo ging er een streep door de evenementen van het eerste kwartaal. Veel evenementen kort daarna konden ook niet doorgaan door een tekort aan voorbereidingstijd. Andere uitdagingen waren het personeelstekort, materialen en de toegenomen eisen voor het organiseren van een evenement. Veel organisatoren vinden dat het bijna onmogelijk is om aan alle eisen te voldoen.

De verwachting voor de loop van het jaar is dat bijna twee derde van de G5-gemeenten dat het aantal evenementen ongeveer gelijk blijft aan dat van voor de corona pandemie. Eén vijfde verwacht dit jaar een groei mee te maken en bijna 10 procent denk dat er minder evenementen komen.

Bijna geen subsidies in 2020, opvallend herstel in 2021

In de periode van 2015 tot 2019 gaven de G50-gemeenten jaarlijks 52,5 miljoen euro uit aan evenementensubsidies. Dit is teruggedrongen naar 9 miljoen euro in 2020. Dit is het bedrag voor alle fysieke evenementen in dat jaar, dit waren er 139. De meeste subsidie is verschaft aan het begin van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen golden. In het jaar daarna, 2021, werd er 41,7 miljoen uitgegeven aan evenementen. Het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal in Amsterdam hebben geprofiteerd van de meeste subsidie.

Respons is daarnaast tot de conclusie gekomen dat G50-gemeenten de evenementen niet enkel financieel ondersteunen. Het aanbieden van voorzieningen, zoals hekken en afvalcontainers, en diensten (o.a. schoonmaken) komt veel voor evenals korting op leges of het niet berekenen van huur voor evenementterreinen.

Door: Nationale Recreatiegids