Recreatieve bestemmingen moeten beter bereikbaar worden per fiets

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Fietsplatform, de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleitten in een gezamelijk statement voor een betere bereikbaarheid van recreatieve bestemmingen voor fietsers. Ze geven aan dat er een gebalanceert netwerk nodig is dat aansluit op de behoeften van de fietser. Dit meldt Pretwerk. 

Het zwaartepunt ligt bij de bereikbaarheid tussen de herkomstgebieden zoals woonkernen en verblijfsrecreatie, en bestemmingsgebieden waar veel valt te beleven qua natuur en landschap. De samenwerkende instellingen zien dat de recreatieve verbinding vaak achterblijft in stads- en gebiedsontwikkelingen en bij grote infrastructurele werken. Er is onvoldoende aandacht voor het comfort en gemak waarmee recreatieve fietsers zich kunnen voortbewegen stellen ze. 

Dit geeft een positieve bijdrage aan natuur- en klimaatdoelstellingen. Het is daarbij van belang om in natuurgebieden en het landelijk gebied samen met natuurorganisaties en waterschappen specifieke wandel- en fietsinfrastructuur verder te ontwikkelen en deze toegankelijk te maken. Dit zorgt voor verruiming van de capaciteit van het netwerk en voor ontlasting van paden en wegen.

Door: Nationale Recreatiegids