Toeristenbelasting in gemeente Bloemendaal verhoogd

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Afgelopen week heeft de gemeente Bloemendaal ingestemd met het verhogen van de toeristenbelasting van 3,30 euro naar 3,50 euro. HISWA-RECRON heeft in een statement laten weten dit een zorgelijke ontwikkeling te vinden. Dit meldt HISWA-RECRON. 

De verhoging van de toeristenbelasting naar 3,50 per persoon per nacht levert de gemeente Bloemendaal zo'n 50.000 euro op jaarbasis op. De gemeente heeft hiermee de hoogste toeristenbelasting van alle gemeenten in het kustgebied. Dit kan op lange termijn nadelig zijn voor de ondernemers in de gemeente stelt HISWA-RECRON. Gemeente Bloemendaal maakt op deze wijze het verblijf in haar gemeente veel te duur, hetgeen concurrentieverstoring met gemeenten waar de toeristenbelasting lager is, in de hand werkt, aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie. 

Omdat de hogere prijzen niet naar de ondernemers gaan, maar naar de gemeente zelf, stelt het ondernemers in de recreatiesector in het gebied in een nadelige positie. Ook is de belasting niet variabel genoeg, zo betaald een gezin op een camping hetzelfde als iemand in een duur hotel. Toeristen met een kleinere portemonnee kunnen hierdoor worden afgeschrikt. 

HISWA-RECRON vraagt gemeenteraadsleden niet in te stemmen met de verhoging.