Meeste toeristische bezoekers Nederland in jaren

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het CBS meldt dat het afgelopen jaar meer bezoekers een overnachting in Nederland hebben geboekt. Het gaat om 15 procent meer dan vorig jaar, en zelfs 4 procent meer dan 2019, nog voor de pandemie. Dit meldt Pretwerk. 

Het afgelopen kwartaal ontvingen hotels, campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties 14,6 miljoen gasten. 5,4 miljoen hiervan waren afkomstig uit het buitenland, dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Nederlandse gasten nam licht af naar 9,2 miljoen. Hiervan boekten 8,6 miljoen gasten een hotelovernachting, 27 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging komt vrijwel uitsluitend door een ruime verdubbeling van het aantal buitenlandse gasten. Groepsaccommodaties kregen 528 duizend gasten. Ook hier was het aantal buitenlandse gasten ruim twee keer zo groot als in 2021. Bij de campings en huisjesterreinen nam het aantal buitenlandse gasten met ongeveer 80 procent toe.

Meer gasten uit UK

De meeste buitenlandse gasten zijn afkomstig uit Duitsland, bijna 2,2 miljoen. Daarnaast komen veel gasten uit België (714 duizend). In vergelijking met het derde kwartaal van 2021 is het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk het meest toegenomen (naar 464 duizend). De hotelsector heeft het meeste baat bij de ontwikkelingen. Daarnaast komen de meeste toeristen ook naar de regio Noord-Holland. 

Het hele overzicht met cijfers is te zien op de website van Pretwerk. 

Door: Nationale Recreatiegids