Schaatsseizoen onzeker door hoge energieprijzen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Komend weekend openen de meeste schaatsbanen in Nederland weer hun deuren. Dat gaat dit jaar echter met meer zorgen gepaard dan voorheen. De hoge prijzen voor gas en licht drukken de pret voor veel locaties. Bij sommigen maakt de energierekening nu al bijna de helft van de begroting  uit. De branche houdt er rekening mee dat meerdere ijshallen wellicht voorgoed hun deuren moeten sluiten. Dit meldt de NOS. 

Het openen en onderhouden van een schaatsbaan kost enorm veel energie. Het koelen van de ruimte vraagt veel stroom, en de energieprijzen rijzen de pan uit. Voor locaties die onlangs een nieuw contract hebben afgesloten of dat binnenkort moeten doen, kan dit wel eens het laatste seizoen worden. Dennis van Rijswijk, voorzitter van Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en exploitant van Sportboulevard Dordrecht geeft nu ongeveer de helft van de begroting opgaat aan de energierekening. De extra kosten komen al snel neer op 5 tot 8 miljoen euro. Lang niet iedereen kan dat ophoesten, en Van Rijswijk pleit dan ook voor steun. "Als er niets gebeurt, dan zul je zien dat er al vanaf januari banen moeten sluiten", zegt hij. 

Verduurzaming

De hoge kosten zetten sporthallen aan tot verduurzaming om kosten te besparen. Ook worden bepaalde activiteiten stilgelegd of afgestoten. Bij de Uithof in Den Haag heeft geinvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp, en is gestopt met zomerijs en ijskarten. Desondanks nemen de kosten toe. En niet elke ijsbaan heeft hier geld in kunnen steken de afgelopen jaren. 

Steunfonds

Branchevereniging VKN roept de overheid nu op om een noodfonds te starten om de extra energiekosten op te vangen en ruimte te maken om te investeren in verduurzaming. Toch zal het voor sommigen te laat komen. IJsbaan Twente maakte al bekend dat het om financiële redenen heeft moeten stoppen.

Door: Nationale Recreatiegids