Amsterdam gaat mogelijk aantal hotelovernachtingen beperken

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In een gemeenteverordening die onlangs is aangenomen stelt dat de gemeente het aantal overnachtingen van toeristen gaat beperken als die boven de 18 miljoen per jaar komen. Nu de sector aan het herstellen is na de pandemie drijgt dat getal al in zicht te komen. Dit meldt Pretwerk.

De verordening houdt in dat de gemeente de toerismebelasting zal gaan verhogen om zo het aantal overnachtingen te beperken en overlast tegen te gaan. De ABN AMRO denkt dat deze werkwijze juist averechts werkt en dat overlast zelfs kan toenemen. De bank is van mening dat de maatregel juist de rustigere zakentoerist wegblijft en dat de feesttoeristen nog wel zullen blijven komen. Het is juist die laatste groep die de meeste overlast veroorzaakt. 

Uitwijken naar omgeving

ABN stelt dat het probleem zich daarnaast ook verplaatst naar plaatsen in de omgeving. Hotels en accomodaties buiten de hoofdstad die wel Amsterdam in de naam hebben, zien hun boekingen enorm toenemen. Het gaat hier vaak om toeristen die in hotels in bijvoorbeeld Zaandam overnachten om overdag naar Amsterdam te reizen. ABN stelt daarom voor om ook meer toeristenbelasting op dagtoerisme te heffen. 

Niet blowen

Daarnaast werken maatregelen als het verbieden van coffeeshopbezoek voor niet-inwoners van Amsterdam ook gunstig in het terugdringen van overlast. Veel feesttoeristen die enkel naar de hoofdstad komen om te blowen, blijven dan thuis. 

Door: Nationale Recreatiegids