Herstel bezoekersaantallen in het theater verloopt maar langzaam

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het theaterbezoek daalde in 2021 met 78 procent ten opzichte van 2019. De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) concludeert dit na onderzoek bij zijn 151 leden. Dit meldt de Volkskrant. 

In 2021 daalde het aantal theaterbezoekers met 78 procent. Het aantal voorstellingen daalde eveneens met 60 procent. Dit is vooral te wijten aan de pandemie. Die zorgde ervoor dat theaters en schouwburgen in 2021 maar 1,5 maand geheel open waren zonder restricties. 

Vooral kleinere voorstellingen

De voorstellingen die wel doorgingen, waren vooral kleinere producties. Grotere theaterproducties werden uitgesteld tot periodes dat theaters weer onbeperkt open konden. Deze zijn pas in 2022 weer op gang gekomen. De inkomsten van theaters liep met 71 procent terug. Dit heeft er niet toe geleid dat schouwburgen zijn omgevallen, deze kregen namelijk steun vanuit de overheid om misgelopen kosten op te vangen. 

Langzaam herstel

In 2022 gaat het herstel echter niet zo snel als gehoopt. De eerste maanden werden nog beperkt door coronamaatregelen, maar nadat deze in maart werden afgeschaft, keerde het publiek pas eind april mondjesmaat terug. De verkoop van kaarten voor het seizoen 2022/2023 haalt nog altijd niet het niveau als van voor corona. Daar komt bij dat het door de krapte op de arbeidsmarkt een moeilijke tijd is voor veel theaters en schouwburgen. 

Door: Nationale Recreatiegids