Raad voor Cultuur: 'Grote kansen in digitalisering van cultuursector'

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De Raad voor Cultuur (RvC) heeft vandaag een advies uitgebracht aan het kabinet over de digitalisering van de cultuursector. De Raad ziet veel kansen voor Nederland op dit gebied en adviseert om hier zo snel mogelijk in te investeren. Dit meldt de Raad voor Cultuur. 

De kernpunten van het advies geven aan dat digitalisering kan leiden tot creatieve vernieuwing, grotere maatschappelijke relevantie, economische versteviging en de kans om als creatieve hub toonaangevender te worden in Europa. Mede door de ontwikkelingen tijdens de coronacrisis ziet de RvC het nu als een uitstekende kans om een goed plan op te stellen om de digitalisering in de cultuursector grondig aan te pakken. 

Versnippering

Om dit goed te kunnen doen, zijn er wel een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. De RvC geeft aan dat de sector nog erg versnipperd is, waardoor de grondige samenwerking die hiervoor nodig is een uitdaging is. Daarnaast zijn veel subsidies en fondsen onvoldoende ingericht voor digitale projecten en kunst. Tot slot is er een gebrek aan kundig personeel op dit vlak in de sector. Mede omdat de beloningen in de cultuursector moeilijk kunnen concurreren met de lonen in de commerciële sector als het gaat om ICT. 

Aanbevelingen

Volgens de raad doet het kabinet er goed aan om voor het ontwikkelen van een meerjarige strategische digitaliseringsagenda de focus te leggen op samenwerking tussen de culturele/creatieve sector en andere sectoren zoals technologie, wetenschap en onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het creëeren van samenwerkingslabs en -hubs. Daarnaast moet er volgens de RvC worden geïnvesteerd in een interactief digitaal platform voor cultuur. Eventueel in samenwerking met de NPO. Tot slot moet worden gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de sector voor groepen met digitale vaardigheden, of moeten bestaande deelnemers van de creatieve sector worden onderwezen in het gebruik en ontwikkelen van dergelijke vaardigheden. 

Door: Nationale Recreatiegids