Nieuw model ontruimingsplan voor natuurbranden bij recreatieterreinen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Veiligheidsregio’s Gelderland en HISWA-RECRON hebben een nieuw ontruimingsplan natuurbrand voor recreatieterreinen gepubliceerd. Dit plan is voor alle ondernemers die in de recreatie zitten te gebruiken. Dat meldt HISWA-RECRON.

De ontwikkeling van een natuurbrand kan heel snel, maar ook heel onvoorspelbaar verlopen. Tijdens een natuurbrand zorgen de politie en de brandweer ervoor dat de communicatie naar de burgers goed verloopt en dat er wegen worden afgezet. De ontruiming van het recreatiebedrijf is een verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Voor recreatiebedrijven die in of aan de rand van een natuurgebied liggen is het daarom belangrijk dat er vooraf een plan is gemaakt voor de ontruiming. Het ontruimingsplan helpt hen daarbij.

Alle fasen in het proces van ontruiming 

In het ontruimingsplan is aandacht voor alle fasen in het proces van de ontruiming. Dat gaat het om de alarmering van de brandweer/politie, het opstarten en voorbereiden van de ontruiming, het waarschuwen van de gasten en de communicatie over de ontruiming en de voortgang van de brand.

Adequate ontruiming 

Momenteel wordt dit model ontruimingsplan al in de praktijk toegepast in projecten bij recreatiebedrijven in de verschillende gebiedsgerichte aanpakken op de Veluwe. Voor bedrijven die al een ontruimingsplan hebben wordt aangeraden om dit nieuwe format in te zetten. Het nieuwe format geeft namelijk meer praktische handvaten voor een adequate ontruiming. 

Door: Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk