Dijkversterking moet recreatiemogelijkheden Salmsteke fors uitbreiden

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het eerste emissieloze dijkversterkingsproject is in volle gang langs rivier de Lek. De recreatiemogelijkheden bij uiterwaarde Salmsteke zouden een flinke stimulans kunnen geven aan het toerisme in de regio Utrecht. Dit meldt H2O. 

Forse uitbreiding 

In totaal gaat om 55 kilometer aan dijkversterkingen die opgedeeld zijn in zes deeltrajecten. Salmsteke is met 2 kilometer het kleinste traject maar ook de plek met de meeste economische en recreatieve activiteit. Nu al wordt de uiterwaarde vaak bezocht maar volgens de plannen kan het gebied straks rekenen op natuurlijke graslanden, een zwemplas, een nieuwe boothelling en een verhoogde plek voor de horeca. Daarnaast komen er betere wandelroutes.

Wonen langs de Lek

Naaste en recreatieve functie moet de dijkversterking ook nieuwe woningbouw faciliteren. Bewoning langs de dijk zorgde in het verleden voor discussies. De waterschappen zouden in het verleden te weinig rekening houden met de bijkomstige schade van de dijkversterkingen. Er wordt daarom vanuit Waterschap Rivierenland een dialoog onderhouden met de bewoners van zeventien huizen aan de Lek.

Het project is naar verwachting volledig afgerond in 2029. Salmsteke is echter al in 2024 klaar voor gebruik. 

Door: Nationale Recreatiegids