Toekomstplan moet Texel duurzaam, authentiek en gastvrij maken

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Op 1 juni kwamen recreatieve ondernemers bijeen om met watersportorganisatie HISWA-RECRON te brainstormen over de toekomst van het Waddeneiland Texel. Tijdens een raadsinformatieavond is er samen met belanghebbenden in de toeristische sector gebrainstormd over de ontwikkelingen op de recreatiemarkt. Dit meldt HISWA-RECRON.  

Toerisme op Texel 

Op Texel wordt een groot deel van het BBP verdiend met horeca en toerisme. Zo’n 80 procent van de omzet in de kleinhandel is direct terug te leiden naar het toerisme. Verder kwamen trends binnen de verblijfrecreatie langs, zoals de toename van het aantal vakantieparken en de afname van het aantal campings. Ook constateerde men een veranderend toeristisch patroon waarbij korte reizen voor een dag steeds populairder worden.

Kamperen? 

Een centrale vraag die werd gesteld had betrekking op de wensen van de moderne kampeerder. Gelet op de verschuivingen binnen de verblijfsmarkt vroegen veel aanwezigen zich af of er nog wel een toekomst bestaat voor de traditionele campings. Uit de bijeenkomst kwam naar voren dat ook deze campingtoerist aan het veranderen is. Zo wordt de wens naar een ingerichte huurtent steeds luider, tezamen met moderne sanitaire voorzieningen en comfortabele faciliteiten.

Gemeentelijke samenwerking 

Ten slotte stuurde de bijeenkomst aan op meer samenwerking met de gemeente om beperkende aansturingen vanuit de overheid zoveel mogelijk af te wenden. Om zoveel mogelijk in te spelen op trends en de alsmaar veranderende wensen van de klant moeten de gemeente en het bedrijfsleven hun krachten bundelen.

Door: Nationale Recreatiegids