Biertjes worden een stuk duurder tijdens festivalseizoen 2022

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Consumentengoederen en -diensten waren in februari een krappe 10 procent duurder dan vorig jaar. De inflatie van maart 2022 is op z'n hoogst sinds april 1976. De prijsstijging wordt naar verwachting doorberekend in de prijzen van drankjes en voedsel op festivals en andere evenementen. Dit melden Nu.nl en het CBS. 

Energie de grootste kostenpost 

De grootste prijsstijging ziet men in de prijsontwikkeling van energie. Gas, elektriciteit en stadsverwarming zijn in maart 157 procent duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking; In februari was het 77 procent duurder vergeleken met vorig jaar.

Direct na energie komen motorbrandstoffen en voedingsmiddelen een stuk duurder uit dan vorig jaar. Motorbrandstof was in maart 36,5 procent duurder dan vorig jaar. Waar een liter benzine vorig jaar nog 2,05 kostte zit dit nu op 2,29. Voedingsmiddelen zijn ook hard gestegen, vooral vlees en groentes waren in maart 6,2 procent duurder dan vorig jaar.

Doorrekening  

Een problematisch resultaat is dat de stijging van energiebehoeftes en voedingsmiddelen grotere kosten voor uitbaters van evenementen met zich meebrengen. Zij zullen deze prijsstijging naar verwachting doorrekenen in de prijzen van het bestverkochte product, het bier. Festivals verbruiken veel energie voor geluidsinstallaties, lichten en andere faciliteiten. Om deze kosten te dekken zal jouw drankje waarschijnlijk een stuk duurder worden. Vergeleken 2019 is het mogelijk dat biertjes of wijntjes in 2022 zo’n 40 procent duurder kunnen worden.

Door: Nationale Recreatiegids