Toeristische drukte na corona verdeelt Noord-Hollanders

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De coronapandemie heeft een flink beroep gedaan op de wereldwijde toerismesector. Dankzij de lockdowns hebben veel mensen hun eigen omgeving herontdekt. Nu het internationale reisverkeer weer op gang komt staan ondernemers te popelen om grote getalen bezoekers welkom te heten in de diverse toeristische centra in ons land. Ook de Noord-Hollandse sector hoopt weer mensen te kunnen ontvangen. Maar zit de lokale bevolking hier wel op te wachten? Dee vraag staat centraal in een artikel van Noord Holland Nieuws.   

De Nationale Recreatiegids meldde eerder al in diverse artikelen dat het toerisme voor 2022 groen licht heeft gekregen. Hoewel de branche niet verwacht dat de bezoekersaantallen van 2019 zullen worden geëvenaard zal er aanzienlijk meer druk komen op grote steden zoals Amsterdam. Ook de Formule 1 is uitgegroeid tot een fenomeen, waardoor het nabijgelegen Zandvoort ook een toerisme-impuls verwacht. Vooral lokale inwoners zitten niet per sé te wachten op de grote belangstelling voor hun woonplaats. Zij hebben hun thuis de afgelopen twee jaar ongestoord kunnen ontdekken zonder reusachtige toeristische groepen.

Botsende belangen

De belangen tussen ondernemers en bewoners botsen enigszins. Die eerste groep zet juist in op een grootschalige uitbreiding van de toeristische sector, mede om de verliezen van de pandemie goed te maken. Burgers pleiten daarentegen voor meer sociaalmaatschappelijk toerisme waarbij ondernemers ook iets teruggeven aan de directe omgeving. Concreet betekent dit wel een lagere winstmarge.

Inleveren? 

Gezien de prognose van de komende tien jaar, waarbij de toerismesector een verdubbeling van het aantal bezoekers ziet, lijken de zorgen die leven onder de bevolking direct in te druisen tegen de wensen van het bedrijfsleven. Dit kan spanning opleveren in de toekomst. De centrale vraag is vergelijkbaar met het milieuvraagstuk; moet het bedrijfsleven een deel van de winst inleveren om negatieve externe effecten te beperken?

Door: Nationale Recreatiegids