Noord-Hollandse boeren zijn enthousiaste partners voor verduurzaming

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
De Provincie Noord-Holland organiseert vanaf 22 maart zeven zogeheten voedselvisiecafés. Dit zijn inspraakavonden waarbij zoveel mogelijk partners binnen de voedselketen aanwezig zijn. Boeren, supermarktondernemers, landbouworganisaties maar ook consumenten, lokale voedselcoöperaties en verwerkers van afval. Dit meldt de Provincie Noord-Holland.  

Visie 

Afgelopen jaar kondigde de Provincie de zogeheten Voedselvisie 2020-2030 aan. Met oog op de klimaattransitie probeert de regionale overheid hiermee een duurzaam voedselsysteem te creëren. De nadruk ligt op de agrarische sector en de vernieuwing van achterhaalde landbouwprogramma’s. Maar ook retail, detailhandel, consumenten en afvalverwerkers worden uitgenodigd om hun stem te laten horen.

Concrete maatregelen

De Provincie heeft 3,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren en ondersteunen van 16 regionale projecten. Het hoopt de sector hiermee te kunnen stimuleren om kleine beetjes aan het milieu bij te dragen zonder een drastische winstdaling. Tevens worden groen onderwijs en de consumptie van regionale seizoensproducten gestimuleerd. Concrete voorbeelden zijn extra subsidies voor circulaire bedrijven die actief zijn in de akkerbouw, veehouderij en de bollenteelt. Het ICT-initiatief Seed Valley moet het Silicon Valley voor de zaadkwekerij worden.

De Provincie hoopt hiermee een brug te vormen tussen de verschillende sectoren. De cafés dienen als uitwisselingsplekken voor ervaringsdeskundigen en klanten. De sessies lopen van 19:30 tot 21:00 en inloop is vanaf 19:15. De aangesloten locaties en begintijden zijn als volgt:  

22 maart: Kop van Noord-Holland (Leven van de wind, Oosterterpweg 12, Wieringerwerf)
24 maart: Amstelland-Meerlanden (Geitenboerderij Ridammerhoeve, Nieuwe Meerlaan 4, Amstelveen)
28 maart: West-Friesland (Boerderij Wennekers, Hobrede 16, Hobrede)
30 maart: Kustzone (Regio Alkmaar, Zuid-Kennemerland en IJmond) (Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum)
31 maart: Laag-Holland (Zaanstreek en Waterland) en Amsterdam (Het venster op Waterland, Beets 15, Beets)
4 april: Texel (Swarte Schaap, Spangerweg 37, De Waal)
7 april: Gooi en Vechtstreek (De Groene Griffioen, Lange Muiderweg 18A, Weesp) 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker