Gemeente Schiermonnikoog stemt voor uitsterfbeleid tweede huisje

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
De raad van Schiermonnikoog heeft gestemd voor een uitsterfbeleid van 80 woningen. Volgens de gemeente zijn voldoende woningen voor de eigen inwoners van belang om de maatschappelijke infrastructuur in stand te houden. Eigenaren van twee of meer woningen reageren woedend terwijl bewoners verheugd zijn over de stappen. Dit melden Trouw, de Leeuwarder Courant, Het Dagblad van het Noorden en de Gemeente Schiermonnikoog.  

Particuliere bezitters

Met de explosieve groei op de woningmarkt hebben huizenbezitters het de afgelopen jaren goed gedaan. In vele kustgemeentes in Nederland is het in trek om vakantiewoningen op te kopen. Trouw meldt dat dit tussen 2009 en 2021 toenam met zo’n 110 procent. Dit brengt naast inkomsten voor de huizenbezitters ook inkomsten voor de plaatselijke gemeentes. Raadsleden van kustgemeentes die in trek zijn stemmen vaak in met de ruimtelijke inrichting voor recreatie- en vakantiewoningen omdat het geld in het laadje brengt. ‘Onontdekte plekjes’ worden zo toeristische oorden met veel economische activiteit in de zomermaanden.

Uitgestorven  

Maar als de vakantiegangers zijn weggetrokken wordt het voor de regionale bevolking duidelijk hoe uitgestorven de dorpskernen zijn. Het dorp Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen bleek voor de helft te bestaan uit spookwoningen, woningen die bestemd zijn voor recreatie maar waar geen vaste bewoners zijn. En ook in Schiermonnikoog lijkt deze trend de afgelopen jaren sterk toe te nemen. Daarom stemde de gemeenteraad op dinsdag 15 februari voor een uitsterfbeleid voor het recreatieve gebruik van 80 tweede woningen op Schiermonnikoog. De desbtreffende woningen mogen niet meer voor recreatie gebruikt worden als dat langer dan een jaar niet is gedaan. 

Verdeling  

Reacties lijken verdeeld. Dorpsbewoners zijn opgelucht dat de gemeentepolitiek stappen neemt tegen de speculanten. Particulieren met een tweede woning, of meer, zijn echter minder te spreken over de ontwikkeling. Sommigen van hen stappen daarom naar aanleiding van het gemeentebesluit naar de Raad van State. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker