Stedelijke vernieuwing komt moeizaam op gang

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De gemeente Groningen heeft een aantal ambitieuze projecten op de agenda staan. De stad hoopt onder andere een facelift voor het Kattendiep, een nieuw plein voor kunstacademie Minerva en een verbouwing van de historische benzinepomp aan het Boterdiep te verwezelijken. Dit melden RTV Noord en de Gemeente Groningen.  

Ondernemers uit de Stad zien veel nieuwe mogelijkheden voor horeca, toerisme en recreatie zodra de projecten gerealiseerd zijn. De plannen liggen inmiddels al jaren op de plank maar er lijkt vanuit betrokken partijen eindelijk iets op gang te komen. Zo zou het Kattendiep een aantrekkelijk terras moeten worden en kunnen de kunststudenten van Minerva wellicht rekenen op een modern plein. Bij het Boterdiep zijn zelfs lange gesprekken gevoerd over een mogelijke zwemlocatie. Hiervoor dient de Diepenring echter grondig gebaggerd te worden.

Onenigheid in de politiek 

Discussies in de Raad ontstonden rondom de oplopende kosten van de projecten. Alleen al de voorbereidingen bedroegen zo'n 600.000 euro en het totale project is begroot voor zo’n 2 miljoen euro. Daarbovenop zou de benzinepomp, genoteerd als een Rijksmonument, een verbouwing moeten krijgen van rond de 700.000 euro. In de voorgestelde plannen gaat de verbouwing gepaard met een verkeersomleiding. Het CDA heeft hier vraagtekens bij gezet en behartigt de belangen van woon- en werkverkeer. PVDA en GroenLinks benadrukken dat de wegen worden versmald om milieuvriendelijk vervoer te stimuleren.

Stadsstrand 

Ook over het baggeren van de Diepenring bestaat al langer discussie. Het water staat bekend als zeer onhygiënisch en er zijn tot dusver nog geen actieve maatregelen genomen tegen het dumpen van bijvoorbeeld fietsen. Volgens Groenlinks moet er nog veel gebeuren voordat de ring toegankelijk is voor een zwemmend publiek. De populariteit van het nabijgelegen stadsstrand laat zien dat er mogelijkheden zijn voor een nieuwe recreatieve locatie. 

Door: Nationale Recreatiegids