Drentse ondernemers slaan de handen ineen om historische kazerne te behouden

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Johan Willem Frisokazerne in Assen dreigt te verdwijnen. Dit blijkt uit gesprekken met staatssecretaris Van der Maat van Defensie. De toekomst van het historische pand, dat volgens veel Drentenaren deel uitmaakt van het stadsaangezicht, staat ter discussie. Ondernemers vrezen voor het wegvallen van een belangrijke bron van inkomsten, cultuur en recreatie. Dit melden RTV Drenthe en de provincie Drenthe.  

Bezuinigingen   

In het regeerakkoord van Rutte IV werd aangekondigd dat Defensie overbodig vastgoed zal afstoten. Al het overige vastgoed zal worden gemoderniseerd of verduurzaamd in het kader van de klimaatdoelstellingen. Uit gesprekken met de staatssecretaris bleek dat sluiting van de Asser kazerne voor hem op termijn een serieuze optie is. De sluiting van de kazerne stond ook al eens in 2011 en 2013 ter discussie.

Bron van bedrijvigheid  

Volgens Ton Schroor van ondernemersvereniging VNO-NCW en MKB Noord levert de kazerne veel economische activiteit op voor de regio. Hij waarschuwt voor de wegvallende werkgelegenheid in deze onrustige tijden: “Het belangrijkste is dat het niet om gebouwen gaat, maar om banen.” Het personeel dat hier werkt geeft een impuls aan het mkb en de horeca. Ook Mark van den Eng, voorzitter van ondernemersclub MKB Retail in Assen, maakt zich zorgen over de werkgelegenheid: “Mijn zoon werkt bij de kazerne, die zou anders al lang uit Assen zijn weggetrokken.” Het verdwijnen van het historische stadsaanzicht heeft een nadelig effect op het toerisme in de oude garnizoensstad. De kazerne zou al meer dan 125 jaar een icoon van Assen zijn.

Door: Nationale Recreatiegids