Stones-postzegel bevat een foto van Nederlandse fotograaf Schellekens

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Eén van de twaalf postzegels die het Britse postbedrijf Royal Mail op 20 januari uitbrengt met daarop foto's van The Rolling Stones, bevat een foto van de overleden Amsterdamse fotograaf Frans Schellekens (1954-2019). De foto van gitarist Keith Richards maakte Schellekens in 1995 bij een optreden van de band in De Kuip. Het postbedrijf brengt de speciale postzegels uit ter ere van het 60-jarig bestaan van de rockband.

De foto komt uit een verzameling van zo'n 17.000 foto's van de gitarist op Getty Images. "Dit is niet alleen een hommage aan The Stones maar zeker ook aan mijn broer", zegt Dorothé Schellekens, de zus van de overleden fotograaf. "Een afbeelding van hem sierde ooit de autobiografie van Miles Davis. Maar dit slaat alles. Jammer dat hij dit niet meer heeft mee mogen maken. De hele familie is ontroerd." De zus van Schellekens beheert zijn fotoarchief.

Ook bekend reisfotograaf 

Schellekens leerde muzikanten fotograferen in een café in Breda waar hij werkte als barman. Later verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij werkte voor concertzaal het Bimhuis. Hij werd bekend met zijn foto’s van jazzgrootheden. Daarna richtte hij zich niet alleen op muziek, maar werd hij ook een bekend reisfotograaf. Zijn foto's stonden niet alleen in de Volkskrant en de Nieuwe Revu, maar waren ook te zien op een expositie in platenzaak Concerto en muziekcafé De Engelbewaarder.

Verschillende concerten 

Acht van de twaalf postzegels hebben afbeeldingen van Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Ronnie Wood (bas/gitaar) en de overleden drummer Charlie Watts tijdens verschillende concerten die ze wereldwijd gegeven hebben. De andere vier zegels zijn bedrukt met twee groepsfoto's en twee posters van hun tournees.

"Er zijn maar weinig bands in de rockgeschiedenis die zo'n rijke carrière hebben neergezet als The Rolling Stones. Zij hebben iconische muziek gecreëerd en albums gemaakt die inspiratie geven, en daarbij ook nog eens fantastische liveoptredens neergezet," zegt een woordvoerder van Royal Mail.

Door: ANP