SVR-campings en kampeerbranche leden niet onder corona. Integendeel

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Niet alleen campings beleefden na 15 juni een opmerkelijke wederopstanding, ook de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie maakt melding van een verkooprecord van caravans, campers en tenten. Dit meldt de Stichting Vrije Recreatie.
In maart, bij het begin van het kampeerseizoen, werden veel kleinschalige campings zwaar getroffen door de noodzakelijke coronamaatregelen. De sanitairgebouwen moesten gesloten blijven en Nederland moest zoveel mogelijk thuisblijven. Veel campingeigenaren zagen een seizoen opdoepen met stevige omzetdalingen en verliezen. Vanaf 15 juni kwam daar verandering in, toen de sanitairvoorzieningen op campings weer open mochten.
 

Run op kampeerwinkels en -terreinen

 
Omdat reizen naar het buitenland veelal werd afgeraden en er in het Europese luchtruim noodgedwongen minder vluchten plaatsvonden, moesten vakantiegangers op zoek naar een alternatief. De oproep van het kabinet om toch vooral in eigen land te blijven miste z’n uitwerking niet. Velen besloten om in plaats van een vliegvakantie een kampeervakantie te boeken. Tent, caravan of camper werd aangeschaft en men ging de boer op. De kampeerbranche constateerde een inhaalslag met verkopen van ruim 7.000 caravans en zo’n 2.500 campers. De Stichting Vrije Recreatie zelf had z’n handen vol had aan het inschrijven van nieuwe donateurs en hen de helpende hand te bieden bij het vinden van een plekje op een boerencamping.
 

SVR ook in 2021 blij met kampeerders

 
Ondanks dat corona nu weer met een opmars bezig is blijft men voor 2021 hopen op coronavrije tijden. SVR kijkt daar ook al naar uit, zij het met voorzichtig optimisme. Vele kampeerders genoten dit jaar van een rustige en ontspannen vakantie bij de boer en ontdekten de schoonheid van eigen land; absoluut voor herhaling vatbaar, aldus de SVR. 
 

Gemeenten ook blij?

 
Veel gemeenten hopen voor komend jaar op een toestroom van toeristen, al is het maar omdat dat begrotingstechnisch vaak ook goed uitkomt (denk aan inkomsten via de toeristenbelasting). De SVR hoopt echter dat de recreant niet als ‘melkkoe’ wordt gebruikt. De stichting ziet nu dat er gemeenten zijn die de toeristenbelasting willen verhogen, soms met wel honderd procent (zo wil Terneuzen de toeristenbelasting verhogen van 80 cent naar 1,60 euro). “De SVR vindt dit onbegrijpelijk en verwerpelijk: in iedere gemeente zijn campings en middenstand immers gebaat bij een gezonde toeristenstroom; ongebreidelde verhoging van de toeristenbelasting zal de toerist juist weer wegjagen naar het buitenland. Daarom roept de SVR de gemeenten met klem op om de hoogte van de toeristenbelasting het komende jaar ongemoeid te laten en zo mogelijk stapsgewijs af te schaffen.”
 
Door: Nationale Recreatiegids