Theater dat twee seizoenen uit de roulatie zal zijn wil gaan rondreizen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Cultuurminnend Delfzijl kan straks z’n hart ophalen. Er komt een nieuwe ‘theatercluster’ op de plek waar nu nog het Theater & Congrescentrum de Molenberg staat. De plannen brengen met zich mee dat er straks twee seizoenen lang geen vaste plek is voor toneel in Delfzijl. Om theaterverschraling in die periode tegen te gaan wil de Molenberg nu gaan rondreizen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Er is nog even tijd om alle plannen uit te werken: de sloopplannen voor de Molenberg staan gepland voor 2021. Vorige week donderdag gaf de gemeenteraad van Delfzijl groen licht voor de plannen, die ervoor moeten zorgen dat de stad straks weer een theater heeft dat minstens veertig jaar meekan. De theatertransformatie staat gepland voor ná DelfSail 2021, het nautische evenement dat in juni dat jaar zal plaatsvinden. Vanaf dat moment moet de havenstad het twee jaar zonder theater stellen.
 

Popup-theater

 
Hoe enthousiast hij ook is over de plannen, twee jaar geen theater in Delfzijl vind Daniël Wever, de directeur van de Molenberg, geen optie. En dus is hij nu druk bezig het plan voor een soort Molenberg-pop-up-tour vorm te geven. Idee is dat de Molenberg steeds op verschillende plekken ‘oppopt’, bijvoorbeeld in kerken en boerderijen in de buurt, en daar voorstellingen gaat verzorgen. Maar ook een mobiel theater zou een optie kunnen zijn, eentje die op iedere willekeurige plek opgezet kan worden, en plek zou moeten bieden aan tweehonderd man. Voor de bioscoop, ook onderdeel van de Molenberg, zou hij het liefst een vaste locatie zien: “Alleen al de projector is een joekel van een ding. Die kun je niet zomaar van hot naar her zeulen”, zo citeert het Dagblad van het Noorden hem. 
 
De plannen voor Molenberg-on-tour zullen komende periode verder worden uitgewerkt. Wever hoopt vurig dat het wel bij twee seizoenen rondreizen blijft: daarna is volgens hem de nieuwigheid eraf.
 
Door: Nationale Recreatiegids