Bezoekers Amsterdamse festivals gaan belasting betalen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Aan festivals geen tekort in de hoofdstad: in 2017 waren het er 128, goed voor zo’n 4,27 miljoen bezoekers. Voor de gemeente betekent dit vooral een grote kostenpost: de inkomsten via horeca- en evenementenvergunningen zijn gering. Het heffen van belasting op festivaltickets moet daar verandering in brengen. Dit meldt Het Parool.
Jaarlijks haalt de gemeente ongeveer één miljoen euro op met de leges voor horeca- en evenementenvergunningen: lang niet genoeg om de kosten te dekken die de ambtelijke inzet met zich meebrengt om alle evenementen en festivals in Amsterdam te voorzien van een vergunning; die kosten bedragen zes miljoen euro per jaar. Om dat nu meer in evenwicht te gaan brengen wil de stad deze leges flink gaan verhogen. Met name de grote muziekfestivals in de open lucht dragen nauwelijks af aan de gemeente.
 

Iedereen moet bijdragen

 
Maar de organisatoren van de festivals en evenementen zijn niet de enigen die meer moeten gaan bijdragen, ook de bezoekers zullen dit gaan doen. In de praktijk betekent dit dat er per festivalbezoeker een zogeheten vermakelijkheidsretributie (VMR) zal worden geheven. Een vergelijkbare heffing is er nu al voor de rondvaartsector: die betaald per meevarende passagier 66 cent aan de gemeente, iets wat de stad miljoenen per jaar oplevert. 
 

Concurrentie dempt de prijzen

 
Wat de hoogte van de VMR zou moeten worden is nog niet bekend, wel dat ‘ie in 2020 zou moeten worden ingevoerd. Overigens is het de vraag of festivalbezoekers dat gaan voelen in hun portemonnee: de concurrentie in festivalhoofdstad Amsterdam is hoog, met name bij de evenementen waar elektronische muziek centraal staat. Organisaties van die festivals zullen daarom niet gauw geneigd zijn de VMR door te berekenen aan de bezoekers. Daarnaast is het de bedoeling dat gratos festivals als de Uitmarkt en de Pride sowieso gevrijwaard zullen blijven van extra heffingen.
 

Nog niet officieel bekend

 
Volgens het artikel in Het Parool zouden de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP ongeveer vier miljoen euro willen ophalen met de lastenverzwaringen voor de festivals, iets wat ze afgelopen weken overeen zouden zijn gekomen tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Een van de fractievoorzitters van deze coalitiepartijen, die anoniem wil blijven, heeft de Amsterdamse krant laten weten dat de plannen pas 15 mei officieel naar buiten worden gebracht. 
 
Door: Nationale Recreatiegids