Normal_drenthe__mantingerveld

In de Chinese stad JiaXing wordt op 27 maart aanstaande officieel de Drentse ambassade voor toerisme geopend. Het is voor het eerst dat een Nederlandse provincie een dergelijk kantoor opent in het buitenland. Dit melden Recreatieschap Drenthe en de Provincie Drenthe

De 'ambassade' is een direct gevolg van een in oktober 2018 gesloten vriendschapsverdrag tussen de provincie Drenthe (door Henk Brink, gedeputeerde Economische Zaken / Toerisme) en het stadsbestuur van de stad JiaXing. De provincie Drenthe stimuleert het toerisme graag, mede omdat de aanwezigheid van toeristen wordt gezien als cruciaal voor het in stand houden van voorzieningen in de regio, die kampt met krimp.
 

Grote toeristische beurs

 
In het kantoor van de vereniging van touroperators regio JiaXing in de Chinese stad kunnen touroperators uit dat land alle mogelijke informatie krijgen die ze willen hebben over Drenthe. "De samenwerking met China loopt voortvarend", zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD). Een kleine delegatie neemt eind maart, onder leiding van Jan Zwiers (wethouder te Coevorden en voorzitter van het Recreatieschap Drenthe), deel aan een grote toeristische beurs. 
 

Drenthe voorop

 
Hier worden door Drentse ondernemers samengestelde arrangementen aangeboden aan ruim tweehonderd touroperators. Jan Zwiers: "We hebben voor de strategie gekozen om Nederland bij de Chinezen te promoten met daarin, en dat zal iedereen begrijpen, een fors deel Drenthe." Verder benadrukken de bestuurders dat een betere spreiding van toeristen in Nederland van groot belang is en naadloos aansluit bij het landelijke beleid van het ministerie van Economische Zaken.
 

Komende zomer de eerste toeristen

 
Het zijn volgens de beide bestuurders "mooie stappen" die worden gezet in de samenwerking. De verwachting is dat nog voor aanstaande zomer de eerste groep Chinese toeristen naar Drenthe komen. "We hebben nu eerst gekozen voor groepsreizen. Benadering van individuele Chinese toeristen volgt daarna", zegt Zwiers.
 
Door: Nationale Recreatiegids