Normal_drenthe__zuidlaren__water__natuur__landschap

Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. In Drenthe is het toerisme een belangrijk thema: de provincie scoort goed op dat gebied, maar wil meer. De aanwezigheid van toeristen wordt gezien als essentieel voor de economie en het op peil kunnen houden van voorzieningen. Dit meldt de NOS. 

Volgens de directeur van Marketing Drenthe, Astrid Crum, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat Drenthe het landelijk bovengemiddeld goed doet qua toerisme. En dat moet zo blijven volgens Crum, om de provincie in tijden van dalende inwonertallen leefbaar te houden: "We zitten hier in een krimpregio, maar dankzij al die toeristen kun je allerlei voorzieningen toch overeind houden: een supermarkt, of een zwembad dat anders dicht zou moeten." En omdat de aanwezigheid van al die toeristen goed is voor de werkgelegenheid. Volgens Crum is een op de vijftien banen in Drenthe op een of andere manier verbonden met de vrijetijdssector, en is dat on sommige gemeenten zelfs een op de drie. 
 

Hello Festival

 
De aanwezigheid van evenementen helpt bij het interessant maken van Drenthe voor mensen van buiten. De provincie staat over het algemeen welwillend tegenover het stimuleren hiervan. Zo kon dankzij een subsidie van de Staten het Hello Festival in Emmen groeien van een kleinschalig evenement in een zaalvoetbalclub tot een festival waar zo’n veertigduizend bezoekers op af komen – zo is de verwachting voor de editie op 8 en 9 juni. De schaalvergroting levert ook een dilemma op voor de provincie: om Hello Festival tot volle wasdom te kunnen laten komen moet de huidige locatie van recreatieterrein tot evenemententerrein verworden: “Dat is echt iets wat de provincie moet regelen”, aldus festivaldirecteur Johan Lubbers. 
 

Formule 1

 
Ook wordt er nog steeds vurig gehoopt dat de Formule 1 naar het TT-circuit Assen komt, niet in de laatste plaats door de provincie zelf. Directrice Crum van Marketing Drenthe vat samen: "We hebben een vliegveld in de buurt, hotels hebben al allemaal kamers in optie staan. Dus waarom moeilijk doen, als we de mensen hier gewoon kunnen ontvangen?"
 
Door: Nationale Recreatiegids