Van Engelshoven lanceert inversteringsplatform Upstream

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Tijdens een bezoek aan festival Eurosonic Noorderslag heeft minister Van Engelshoven de popinvesteringsregeling Upstream gelanceerd. De komende drie jaar (2019 – 2021) wordt 900 duizend euro per jaar geïnvesteerd. Dit meldt de Rijksoverheid.

Dankzij Upstream moeten  artiesten de mogelijkheid krijgen om te experimenteren en te vernieuwen in hun muziek, zodat ze een impuls aan hun carrière kunnen geven. Minister Van Engelshoven: "Ik wil graag gevestigd talent de kans geven om naar een hoger niveau door te stromen. Om dat te kunnen bereiken, hebben artiesten financiële ruimte nodig om te experimenteren en te vernieuwen. Ik wil hen daarbij helpen. Met dit geld kunnen muzikanten bijvoorbeeld nieuw materiaal opnemen of een goede live-act ontwikkelen. Daardoor kunnen ze een volgende stap zetten in hun carrière."

TWEE REGELINGEN

De premisse waar de nieuwe regeling op leunt is dat het voor de carrièreontwikkeling en inkomstenverwerving van popartiesten essentieel is dat ze nieuwe werk kunnen  maken en promoten. Dat vraagt een flinke investering van de muzikanten, wat niet altijd even gemakkelijk is. Daarbij speelt mee dat Nederland een relatief kleine thuismarkt heeft. Via twee subsidieregelingen worden artiesten in de gelegenheid gesteld een impuls aan hun carrière te geven. De eerste is de regeling Upstream: Music (Fonds Podiumkunsten en Sena). Deze regeling maakt het mogelijk dat muzikanten zich kunnen vernieuwen en daarbij een redelijk inkomen kunnen verdienen. De tweede regeling is Upstream: Music x Design (Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie). Hierbij staat het mogelijk maken van nieuwe toepassingen in ontwerp, beeldcultuur en technologie die de ervaring en uitvoering van muziek versterken, centraal. 
 
SAMENWERKING
 
Upstream is ontstaan door samenwerking van de private en publieke sector. De minister heeft samen met de Sena, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Fonds Podiumkunsten het initiatief genomen voor dit fonds. Het ministerie van OCW investeert 600 duizend euro per jaar, Sena draagt 300 duizend euro per jaar. Subsidie aanvragen kan vanaf vandaag via de website van Upstream
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids