Nieuw app moet toeristen gaan spreiden in Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Een nieuwe app moet gaan bijdragen aan de toeristenspreiding in de hoofdstad. De applicatie, Weekend In Amsterdam, is ontwikkeld door Jeroen Goeman Borgesius, en is sinds kort verkrijgbaar. Dit meldt Het Parool. 
Jeroen Goeman Borgesius (55), oprichter van journalistendatabase De Perslijst, kwam op het idee voor de app door zijn eigen wijze van een reis voorbereiden: Als ik naar een andere stad ga, maak ik altijd een kaartje met dingen die ik wil bezoeken. Met dat idee maakten we deze app met interactieve kaart, met plekken door heel Amsterdam. Cafés, restaurants, maar ook selfieplekken, vaarroutes en zwemlocaties. Behalve het adres staat bij alles een beschrijving en een reden waarom het de moeite van bezoeken waard is. We willen ook evenementen toevoegen."
 
Volgens Goeman Borgesius klopt het niet dat toeristen alleen maar in het centrum van een stad willen zijn: "Toeristen in New York gingen altijd alleen naar een klein deel van Manhattan. Als je nu naar Brooklyn gaat, struikel je over de toeristen. Voor Berlijn geldt hetzelfde en in Amsterdam kan het ook. Als toerist is de hele stad mooi om doorheen te lopen, niet alleen het centrum. En dan heeft Amsterdam nog als voordeel dat de schaal heel menselijk is."
 
Plekken waar van Goeman Borgesius best meer toeristen naartoe mogen zijn onder andere de Javastraat ("een veel leukere winkelstraat dan de Kalverstraat") en de Dappermarkt ("veel rustiger dan de Albert Cuyp"). 
 
De app is inmiddels verkrijgbaar voor Android en Apple. Saillant detail: in de Appleversie staan geen coffeeshops aangegeven. Goeman Borgesius: "Apple weigerde de app aan te bieden als we die erin lieten. 'Omdat wiet in veel landen niet legaal is', was de redenering."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids