Warme zomer: goed voor de campings, minder voor de bioscopen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De ongekende hitte van afgelopen zomer heeft de campings een flinke plus bezorgd in aantal overnachtingen. Voor bioscopen was de hitte minder gunstig: zij trokken aanzienlijk minder bezoekers. Dit meldt ABN AMRO Insights.

De cijfers zijn afkomstig uit het rapport Winnaars en verliezers van de extreme zomer van 2018 dat de bank vandaag presenteerde. Hieruit komt naar voren dat alleen al in mei campings 32 procent meer campingovernachtingen hadden dan in dezelfde maand vorig jaar. De meimaand van 2018 was de warmste ooit (sinds er werd begonnen met meten in 1706), wat resulteerde in 2,4 miljoen campingovernachtingen. Gekeken naar heel 2018 gaat ABN AMRO ervan uit dat het totaal aantal campingovernachtingen uitkomt op 20,8 miljoen: een stijging van vijf procent. Ook voor cafés was het feest (een omzetstijging van 4,5 procent in het derde kwartaal), evenals voor ijssalons, cafetaria's en fastfoodrestaurants (negen procent omzetstijging in het derde kwartaal). Strandpaviljoens aan zee spanden de kroon: zij zagen hun opbrengsten afgelopen zomer tussen de tien en tachtig procent stijgen. In het rapport staat en citaat opgenomen van Stephan van der Stee van Strand Nederland: “In de afgelopen 35 jaar is dit het beste seizoen dat ik me kan herinneren.”

Bij bioscopen is de jubelstemming minder sterk: hoe warmer het wordt, hoe minder bezoekers erop afkomen. Dat is geen nieuw fenomeen, maar het filmaanbod was nu ook nog eens zwak, stelt ABN, en dan is het extra zaak scherp te prijzen én onder de aandacht te brengen dat bij warm weer een bioscoop juist een goede plek is om te bezoeken, aangezien het doorgaan goed gekoelde locaties zijn. Hier valt nog veel te winnen.

Tot slot leden ook reisorganisaties onder het warme weer: 'Waarom ver reizen als bij deze temperaturen in eigen land prima vakantie is te vieren?', aldus het rapport. Het aantal lastminutevakantieboekingen was in juni en juli veel lager dan in voorgaande jaren.

Door: redactie Nationale Recreatiegids