D66 wil verborgen tarieven hotels Leeuwarden aanpakken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De D66-fractie in de Friese hoofdstad vindt de toeristenbelasting in Leeuwarden niet heimelijk mag worden verpakt door het onder te brengen onder andere tarieven en kosten. De raadsfractie heeft daarover vragen gesteld aan het college van de gemeente. Dit meldt Omrop Fryslân.

De Democraten maken zich zorgen over de gastvrijheid in de gemeente Leeuwarden. Volgens hen gebruikt een deel van de hotels de toeristenbelasting om extra en onduidelijke tarieven te berekenen aan de gasten, die de eigen portemonnee ten goede komen.

Leeuwarden schafte de toeristenbelasting in 2007 af, maar voerde die begin dit jaar weer in. De heffing geldt voor iedereen die komt overnachten in  Leeuwarden, zowel op het land als op het water. Exploitanten van hotels, campings, bed & breakfasts en vakantiewoningen moeten, evenals eigenaren van jachthavens en verhuurders van boten, allemaal één euro per gast per nacht afdragen aan de gemeente. Maar veel ondernemers in de toeristenbranche vragen meer dan deze euro per nacht: de surplus is vervolgens terug te vinden op de eigen bedrijfsbalans. Een doorn in het oog van de lokale D66'ers. Zij stellen dat het probleem veel wijder verbreid is dan alleen Leeuwarden, en sturen nu aan op een landelijke aanpak ervan.

Door: redactie Nationale Recreatiegids