Minder cruisesschepen meren aan in Amsterdam om toeristenbelasting

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De cruisedivisie van de Mediterranean Shipping Company (MSC Cruises) heeft besloten per ingang van volgend jaar niet meer aan te meren in Amsterdam. Aanleiding hiervoor is de nieuwe toeristenbelasting van acht euro per dag, die dan gaat gelden voor passagiers voor wie Amsterdam alleen een tussenstop is. Dit meldt de NOS.

In totaal gaat het om achttien aankomsten (à 2.500 passagiers per keer): zeven in 2019 en elf in 2020. De schepen doen doorgaans een à twee dagen Amsterdam aan, maar zullen vanaf volgend jaar uitwijken naar andere steden, waaronder Rotterdam.

Algemeen directeur van MSC Cruises Nederland, Erik Schuffel, wil met het besluit een signaal afgeven aan de Amsterdamse politiek. Die wil de Passagiersterminal, nu nog bij het Muziekgebouw aan ’t IJ en vlakbij het Centraal Station gelegen, het liefst naar de westkant van de stad verplaatsen, zodat toeristen niet direct het centrum van Amsterdam in wandelen. Maar daarmee loopt de hoofdstad juist de bezoeker mis die het graag wél wil ontvangen: "Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen."

Door: redactie Nationale Recreatiegids