Toename aantal toeristen goed voor Nederlandse klompenindustrie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De klompenbranche in Nederland is blij met het nieuws dat er steeds meer toeristen naar Nederland komen. Ons land telt nog maar een paar klompenmakerijen, en die zijn volledig afhankelijk van het toerisme. Dit meldt Omroep Max.

Klompen blijven onlosmakelijk verbonden met Nederland, ook al hebben ze bij de eigen bewoners enorm aan populariteit ingeboet. Voor toeristen geldt dat niet: die blijven met een onverminderd enthousiasme de wooden shoes kopen, maar ook alle afgeleiden daarvan: klompenflessenopeners, klompensleutelhangers, klompenpantoffels en alle andere souvenirs in de vorm van klompen zijn niet aan te slepen. En dat is goed nieuws voor de makers hiervan, want de Nederlanders zelf kopen de traditionele werkmanschoenen nauwelijks nog, iets wat ook is terug te zien in het aantal plekken waar ze gemaakt worden. In 1942 waren er nog 1.829 klompenmakerijen, anno 2017 zijn dat er nog maar vijftien, waaronder de grootste ter wereld: Klompenfabriek Nijhuis in het Gelderse Beltrum.

Deze vijftien productieplekken zijn dan ook blij met het nieuws waar het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) recent mee kwam: rond 2030 zullen vermoedelijk 29 miljoen mensen Nederland bezoeken. Zo houdt de klomp als symbool van Nederland voorlopig nog wel even stand.

Door: redactie Nationale Recreatiegids