Giedie Bierens, oud-directeur Madurodam en NBTC, overleden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Op 67-jarige leeftijd is toerismegrootheid Giedie Bierens overleden. Hij was onder andere directeur van Madurodam en van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Bierens benoemde al vroeg het belang van toeristenspreiding voor Nederland. Dit meldt TravelPro.

Giedie Bierens heeft zich een leven lang bewogen in het toeristisch veld. In 1974 haalde hij zijn bachelor Toerismemanagement aan het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme en Recreatie (tegenwoordig de Breda University of Applied Sciences), waarna hij al binnen enkele jaren directeur werd van reisorganisatie Transalpino, eerst voor Scandinavië (1978 – 1982), daarna voor het Verenigd Koninkrijk (1982 – 1984). Hier ging hij vervolgens vanuit Londen de Britse en Ierse afdeling van het NBTC leiden (van 1984 tot 1992). In een interview met de Telegraaf benoemde hij in 1986 al het belang van toeristenspreiding: "Nederland is meer dan alleen de Keukenhof en Amsterdam. Dat hebben we dankzij allerlei Holland-acties de Engelsen goed duidelijk kunnen maken. Er is daarom nu veel belangstelling om in de provincie te gaan fietsen en de Engelsen hebben ons land ook als visland ontdekt. Hoog scoren de luxe bungalowparken met een golfslagbad en een whirlpool. Zoiets kent men in Engeland niet."

In 1992 keerde Bierens terug naar Nederland, waar hij directeur van Madurodam werd, een functie die hij tien jaar lang vervulde. De laatste jaren had hij een adviesbureau, gericht op toerisme en vrije tijd. Bierens was al geruime tijd ziek. Vorige week vrijdag overleed hij in zijn slaap in zijn woonplaats Den Haag.

Door: redactie Nationale Recreatiegids