Gastvrij Nederland: stel Nationaal Regisseur Toerisme aan

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Koepelorganisatie Gastvrij Nederland pleit voor een Nationaal Regisseur Toerisme om de enorme groei in Nederland op toeristisch vlak in goede banen te leiden. Dit meldt de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland.

De Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, die onder de naam Gastvrij Nederland zestien organisaties vertegenwoordigd in de gastvrijheidseconomie, doet de oproep aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dat is momenteel volop bezig met de begrotingsbehandeling.

De Nationaal Regisseur Toerisme zou vooral een goede samenwerking tussen ondernemers, bewoners, toeristen en de politiek moeten bewerkstelligen. De afgelopen jaren heeft de groei van het toerisme in Nederland een vlucht genomen, wat veelal leidt tot economische groei en meer voorzieningen, maar op sommige plekken ook de leefbaarheid onder druk zet. Het centrum van Amsterdam en Giethoorn ondervinden niet enkel de voordelen van meer toeristen. Een Nationaal Regisseur Toerisme zou onder andere het landelijk spreiden van toeristen makkelijker moeten maken, en vooral een coördinerende rol moeten spelen op het terrein van economie, infrastructuur en ruimtelijke ordening, en een spil moeten zijn tussen de verschillende ministeries en regionale overheden. Dit ontbreekt nu nog volledig, zo stelt Gastvrij Nederland.

De koepelorganisatie dringt er verder bij het ministerie van EZK op aan het lage btw-tarief van zes procent niet te verhogen naar negen procent, omdat dit grote gevolgen heeft voor de sector. Hierdoor worden de diensten en producten, die veelal onder het lage btw-tarief vallen, duurder, wat er toe zal leiden dat mensen minder vaak voor activiteiten buiten de deur zullen kiezen, en dat heeft weer een nadelig effect op de sociale cohesie van Nederland, zo stelt Gastvrij Nederland. Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de voorstellen en wensen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids