Den Bosch moet meer doen met erfenis Boschjaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Na het zeer succesvolle Jeroen Boschjaar in 2016 is er volgens veel instellingen en ondernemers in Den Bosch te weinig gebeurd om de aandacht van toeristen vast te houden. Het is nu tijd om 'gas te geven', waarbij de plannen om Den Bosch als Cultuurstad van het Zuiden te profileren op het meeste animo kunnen rekenen. Dit meldt het Brabants Dagblad.

In 2016 stond Den Bosch een heel jaar stil bij het vijfhonderdste sterfjaar van de beroemdste kunstenaar die de stad ooit heeft gekend. De centrale tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie die in het Noordbrabants Museum te zien was, trok meer dan 380.000 bezoekers: een record. Maar sindsdien is er weinig gebeurd met nieuwe ideeën en plannen om de hoofdstad van Brabant blijvend aantrekkelijk te houden voor toeristen.

"We hebben met het Boschjaar een fantastisch jaar gehad", zegt Viktorien van Hulst, bestuurder van Het Directeuren Overleg Culturele Instellingen 's-Hertogenbosch (DOCIS). "Maar sindsdien is er twee jaar vrijwel alleen gespróken over de positionering van de stad: ambtelijk overleg, gesprekken met de VVV en horeca. Nu is het echt tijd voor concrete actie en een actieve citymarketingcampagne." In 2017 zijn culturele instellingen in Den Bosch begonnen met publiciteitscampagnes onder de noemer Cultuurstad van het Zuiden. "Een term die inmiddels ook door de gemeente is omarmd", aldus Van Hulst

Ook Jan van der Putten, directeur van cultureel centrum de Verkadefabriek, kan zich vinden in die profilering van de stad, maar ziet ook dat er afgedwaald wordt: "Cultuurstad van het Zuiden is een sterke slogan, die we eigenlijk pas net gebruiken. Maar je ziet dat als zo'n slogan nu net een beetje is ingebed, er alweer over nieuwe, abstracte termen gesproken wordt met durven en dromen als een soort opvolger." Daarnaast hekelt hij de beperkte budgetten voor cultuur in de stad: "We zitten in de bezuinigingsmodus, maar voor goede plannen moet de stad misschien ook wat meer over hebben."

Door: redactie Nationale Recreatiegids