Verloedering ligt op de loer bij Brabantse vakantieparken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Uit een onderzoek van de provincie Brabant blijkt dat een derde deel van de vakantieparken in Brabant dusdanig verouderd is dat ze eigenlijk niet meer geschikt is voor toeristen. Gedeputeerde Erik van Merrienboer werpt nu de vraag op of de parken niet beter gesloopt kunnen worden. Dit meldt Omroep Brabant.

De parken liggen vaak op slechte locaties en worden door de onderzoekers enigszins eufemistisch bestempeld als 'voldoen niet meer aan de wensen van de gast'. In de praktijk betekent dit volgens ZKA Leisure Consultants dat deze parken in de toekomst geen enkele kans maken nog toeristen te treken. Onderzoeksleider Annelies de Witte: “We hebben parken bezocht die jaren geleden tot de top behoorden, maar waar al jaren niet meer in is geïnvesteerd. Vaak speelt ook het ontbreken van bedrijfsopvolging een rol.”

In een eerder onderzoek van de provincie Brabant, dat zich focuste op de leegstand van boerenstallen, kwamen de verloederde recreatieparken ook al in het vizier. Gedeputeerde Erik van Merrienboer (PvdA): "En net als bij de vrijkomende agrarische bedrijven is niet voor elk vakantiepark een gezond toekomstperspectief weggelegd. Dat betekent dat je ook na moet denken over saneren en sloop. Om daarmee ruimte te maken voor kwaliteit en om de kwetsbaarheid van ondernemers te verkleinen. Dat is een complexe opgave."

Die kwetsbaarheid wordt volgens De Witte versterkt doordat parken die het financieel zwaar hebben moeilijk de verzoeken kunnen weerstaan om bijvoorbeeld arbeidsmigranten te laten wonen in de leegstaande vakantiehuisjes: "Veel bedrijven worden dagelijks bestookt met huisvestingsvragen. De verleiding kan dan heel groot zijn, maar de weg terug naar een gezond recreatief bedrijf wordt steeds moeilijker."

Overigens gaat het met een groot deel van de vakantieperken in Brabant wel goed: bijna 45 procent is vitaal, en ongeveer de helft heeft investerings- en uitbreidingsplannen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids