Nieuwe cao voor recreatie in de maak

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Eind dit jaar loopt de huidige cao recreatie af, die voor anderhalf jaar was vastgesteld. Gisteren zijn de eerste onderhandelingen begonnen, waarbij FNV Recreatie onder andere een loonsverhoging van vijf procent heeft voorgesteld aan werkgeversorganisatie RECRON. Dit meldt de website Pretwerk.

FNV Recreatie stelt dat 2017 en 2018  goede seizoenen zijn geweest voor de recreatiebranche, en ziet graag dat werknemers daarvan gaan meeprofiteren. Ook de krapper wordende arbeidsmarkt noopt tot een sterkere salarisverhoging dan afgelopen periode – 2,75 procent in anderhalf jaar –, zo stelt de vakbondsorganisatie. Daarnaast wil FNV ook dat personeel in de horeca van een recreatiebedrijf onder de recreatie-cao komt te vallen, dat de pensioenpremie wordt verhoogd (om korting op het pensioen te voorkomen) en dat de eerder gemaakt cao-afspraak om het derde WW-jaar te repareren nu echt gaat worden uitgevoerd.

RECRON heeft al laten weten niet zonder meer akkoord te gaan met alle wensen, maar erkent wel dat de krappe arbeidsmarkt vraagt om een aantrekkelijke beloning. Tegelijk stelt de werkgeversorganisatie dat er veel lastenverzwaringen voor de recreatiesector op stapel staan – waaronder de verhoging van het lage btw-tarief en de herwaardering van de onroerendezaakbelasting – en dat het eerst een completer beeld wil hebben van het financiële plaatje van de sector.

De huidige cao loopt tot en met 31 december. De onderhandelingen gisteren tussen FNV Recreatie en RECRON waren vooral verkennend van aard. Wanneer de volgende ontmoeting tussen de werknemers- en werkgeversorganisatie is, is nog niet bekend.  

Door: redactie Nationale Recreatiegids