Noord-Limburg: huisvest arbeidsmigranten in recreatieparken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
In Noord-Limburg is een groot tekort aan verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten én er zijn veel verouderde recreatieparken die kampen met leegstand. De regionale politiek wil daarom nu toestaan dat buitenlandse werknemers gehuisvest mogen worden op bungalowparken en campings. Dit meldt De Limburger.

Volgens wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas zijn er voor Noord-Limburg nu al achtduizend extra bedden nodig om de huidige arbeidsmigranten goed te kunnen huisvesten. Dit aantal zal alleen maar toenemen. Sanders, die namens de regiogemeenten lid is van de 'werkgroep arbeidsmigranten', ziet een oplossing in het huisvesten van deze arbeidsmigranten in recreatieparken. Dit is nu nog verboden, maar gebeurd desondanks toch, vaak uit nood:  voor veel verouderde recreatieparken die de concurrentie niet meer aankunnen is het tegen betaling onderdak verlenen aan buitenlandse werknemers een welkome extra bron van inkomsten.

De provincie ziet inmiddels ook in dat het mes aan twee kanten kan snijden, en wil nu toestaan dat recreatiebedrijven voor maximaal tien jaar arbeidsmigranten mogen huisvesten. Daarna moeten de eigenaren hun bedrijf beëindigen. Ze worden hierbij geholpen door Frank Verkoijen, die zichzelf 'vitaliteitsmanager' mag noemen. Volgens hem kan door het beleid van de provincie "de sanering van de toeristische sector in beweging komen."

De werkgroep arbeidsmigranten wil nu beter in kaart welke buitenlanders in Noord-Limburg komen werken en waarom ze specifiek kiezen voor die regio, en gaat dit binnenkort laten onderzoeken.

Door: redactie Nationale Recreatiegids