Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie

Door Redactie Nationale recreatiegids
11 min
Je hoort het tegenwoordig overal: podia die werken aan hun ecologische voetafdruk. Veel locaties zijn bezig met vergroenen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken, te isoleren of over te gaan op andere vormen van energie. Weinigen gaan echter zo ver als de Groningse evenementenlocatie EM2. Hier zal binnenkort door de aanleg van 140 zonnepanelen bijna alle stroom zelf worden opgewekt. We spraken mede-eigenaar Chris Garrit over het project. 

EM2, de popzaal op het Suikerunieterrein, bestaat al sinds 1 januari 2018 en wordt gerund door Chris Garrit, voormalig Nachtburgemeester van Groningen, en Alieke Rademaker. Er vinden allerlei evenementen plaats, zoals dansfeesten en popconcerten. Het pand is al vanaf het begin gebouwd met duurzaamheid als insteek. De vloeren zijn bijvoorbeeld tweedehands en voor het interieur en de gevel is gebruik gemaakt van hout dat is aangeboden door Staatsbosbeheer. Daarnaast worden er alleen maar herbruikbare bekers van hard plastic gebruikt. Ook op het gebied van energie zijn al stappen genomen. De verwarming van EM2 werkt namelijk op blauwe diesel, gemaakt van olie uit gerecycled plastic. Volgens Garrit is dit wel een dure optie, omdat de prijs hiervan een stuk boven de reguliere dieselprijs ligt. Maar dat heeft EM2 er graag voor over.

Dit duurzame arsenaal zal nu worden uitgebreid met een grote hoeveelheid zonnepanelen. “Er komen 140 zonnepanelen op het dak te liggen. Ieder paneel kan 410 Watt opwekken. Bij elkaar gaat dat ongeveer 60 duizend KWh per jaar opleveren. Dat is bijna ons hele jaarverbruik dat wordt opgewekt.” De panelen worden gebruikt in combinatie met een aantal accu’s, die in een container naast de venue komen te staan. Die accu’s laden op gedurende de dag, en kunnen ’s avonds stroom leveren voor optredens. “Met de stroom die wordt opgewekt op een dag kunnen we als het goed is een avond draaien, tenzij het een hele grote show is met veel lichten en grote geluidsinstallatie. Dan kan het wel krap worden”, aldus Chris. Helemaal van het net af kan dus ook nog niet. De accu’s kunnen in één zonnige dag helemaal worden opgeladen, waardoor EM2 ook een paar donkere dagen op voornamelijk eigen stroom zal kunnen draaien.

Investering

Het aanleggen van het zonnedak kost echter wel een lieve duit. “Het hele project kost een paar ton”, onthult Chris. “Dat betalen we uit eigen zak, we hebben geen subsidie of lening hiervoor. Maar het is voor ons echt een investering. Binnen drie jaar hebben we het terugverdiend, en alles wat we daarna besparen is winst. We hebben het zorgvuldig berekend en het kan op die manier wel uit.”

EM2 heeft echter nog tot 2030 een contract op het Suikerunie. Er is een zeer grote kans dat het podium en andere initiatieven hier na afloop van het contract moeten wijken voor woningbouw. Op de vraag of de investering daarmee niet riskant is, is Chris erg stellig: “Nee, want mocht het zo zijn dat we weg moeten, dan schroeven we het los en nemen we het gewoon weer mee. Die investering is dan niet weg.”

De keuze van Chris en Alieke om over te gaan op groene stroom komt echter voornamelijk uit een ideologisch gedachtegoed. Ze zijn van mening dat energie groener moet worden. “Maar we hebben helaas te maken met een overheid die niet zo duurzaam is, die heel veel praatjes heeft over duurzaamheid, maar in mijn ogen niet genoeg doet om ondernemers te helpen in deze energietransitie. Het wordt toch wel moeilijker gemaakt dan zou kunnen. Daarom doen we het maar zelf.”

Meten is weten

Van het hele project zal weinig te zien zijn als het eenmaal is geïnstalleerd. “Uiteraard zijn de zonnepanelen op het dak zichtbaar, maar de accu’s komen afgestemd te staan. Daarnaast komt er nog een scherm achter de bar te hangen. Daarop is dan zichtbaar hoeveel stroom er is opgewekt en hoeveel we hebben gebruikt. Een leuk inzicht in wat zo’n investering oplevert”, aldus Chris.

“We denken dat dit de beste manier is om te vergroenen die zowel goed is voor het klimaat als de portemonnee”, gaat hij verder. “Ik wil graag aan de rest van de culturele sector laten zien dat het gewoon kán. Ga het gewoon regelen. Hou je eigen broek op en regel het, en regel het goed. Het is belangrijk dat iedereen meedoet aan de duurzame transitie en dat iedereen doet wat hij kan doen, er is zoveel mogelijk, maar men moet het wel willen.” Chris denkt dat zijn voorbeeld anderen zal doen volgen. “Ik kan gewoon zien dat je er winst op maakt. En als je er winst op kan maken dan zijn er vast meer mensen die dat ook gaan doen. Dat hoop ik ook vooral van harte, het is geen concurrentie, we willen die info graag delen.”

De panelen moeten voor februari zijn geïnstalleerd en stroom opwekken. EM2 zal tegen die tijd een feestelijke opening organiseren om de nieuwe aanwinst te vieren. Houd hiervoor de website van het podium in de gaten.

Door: Nationale Recreatiegids / Milan Bos