Museum Oriëntalis krijgt geen geld meer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
ARNHEM (ANP) - Gedeputeerde Staten van Gelderland willen museum Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen geen subsidie meer geven. Het ruim honderd jaar oude museum had om 750.000 euro steun gevraagd voor noodzakelijk achterstallig onderhoud, maar GS willen geen geld meer in het museum steken, zo blijkt dinsdag uit een advies aan Provinciale Staten.

Oriëntalis, het voormalige Bijbels Openluchtmuseum, is al jaren noodlijdend door financieel wanbeheer in het verleden en een teruglopend bezoekersaantal. Twee jaar geleden ging het museum al bijna dicht, maar toen besloot de provincie op het laatste nippertje om er toch nog geld in te steken. Daarna kwam er een nieuwe directeur, die sinds een jaar zonder salaris werkt. De bezoekcijfers stijgen, maar het museum heeft geen cent voor onderhoud en vernieuwingen.

Oriëntalis is in 1911 gebouwd als devotiepark voor katholieken die niet in staat waren naar het Midden-Oosten te reizen. Op een uitgestrekt bosterrein staan huisjes, tempels en andere bijbelse bouwwerken, die allemaal rijksmonument zijn. Voor het hele museumpark geldt een bouwverbod.

Museumdirecteur Erna van de Ven zei eerder dat Oriëntalis per 1 november zou moeten sluiten als de provincie geen geld geeft. Nu is besloten het vorig jaar zeer succesvolle Feest van Licht in december nog wel door te laten gaan. Provinciale Staten besluiten op 11 november of ze het advies van GS opvolgen.