Een toekomst voor molens

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG - De Rijksdienst maakt nieuwe uitgangspunten voor omgaan met molens bekend.

Inde afgelopen vijftig jaar is met vereende kracht gewerkt aan het behouden weer draaiend krijgen van molens. Ruim duizend molens zijn op die manier gered en gerestaureerd. Nederland is en blijft een echt molenland.

Toch was het nodig het huidige beleid op enkele punten aan tepassen, door bijvoorbeeld minder nadruk te leggen op werkende molens enmeer op het behoud van hun monumentale en cultuurhistorische waarde: het verhaal dat ze vertellen over de technische ontwikkeling, hun specifieke plek in het landschap en hun maatschappelijke functie.

Opwoensdag 5 oktober presenteert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn visie op de omgang met monumentale molens in ‘Een toekomst voor molens’.

Molens zijn iconen van Nederlanden het Nederlandse landschap. Denk aan de twaalf industriemolens in de nijvere Zaanstreek en de markante poldermolens in Kinderdijk, symbool van de wijze waarop Nederland met waterbeheersing omgaat. Ook individuele molens zijn silhouetten in elk dorp, veelal draaiend gehouden door een vrijwillige molenaar.

Bij dezelfde gelegenheid op 5 oktober, presenteert de Vereniging De Hollandsche Molen de website Allemolens.nl,waarin een schat aan informatie over bestaande en verdwenen molens is samengebracht vanuit molenorganisaties en de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed.

© Nationale Recreatiegids