Oranje verrast: goud en brons op teamsprint

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
GRENCHEN (ANP) - De Nederlandse baanwielrenners hebben op de tweede dag van de EK in Grenchen verrast met twee medailles op de teamsprint. Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak veroverden donderdagavond zelfs de titel. Laurine van Riessen, die in Zwitserland debuteerde in deze discipline, en Elis Ligtlee overtroffen zichzelf met brons.

Bij de mannen bewees het Oranjetrio zijn kwaliteiten door in de kwalificatie sneller te zijn dan onder anderen Duitsland, in een rechtstreeks duel, en Frankrijk. De renners bekroonden dat door 's avonds ook Polen Grzegorz Drejgier, Rafal Sarnecki en Krysztof Maksel te verslaan. Het verschil na drie ronden was ruim een tiende: 43,232 om 43,358. In de voorronde hadden de Polen nog de beste tijd genoteerd (43,127).

Van 't Hoenderdaal trok de ploeg op gang met een opening van 17,517, een fractie achter de eerste Pool. Hoogland kwam na 30,19 met voorsprong door, waarna Haak het karwei afmaakte. ,,We hebben gewoon lekker geknald op die pedalen. Maar voelt nog onwerkelijk'', reageerde Van 't Hoenderdaal. ,,Twee jaar geleden keken we hier nog tegenop. Nu zijn we het zelf al. Dus superblij en dit is mooi richting Rio. Grote stappen'', vulde Haak aan. Bondscoach Rene Wolff was vol lof. ,,Petje af voor de mannen dat ze zo vroeg in het seizoen al dit resultaat weten te behalen.”

Van Riessen
Van Riessen, die deze tak van sport tot de Olympische Spelen voorrang boven het langebaanschaatsen, en Ligtlee versloegen in het duel om de derde plaats het Spaanse duo Tania Calvo/Helena Casas: 33,091 tegen 33,302. Van Riessen opende in de eerste ronde met 19,126. Daarmee lagen de Nederlandse medaillekandidates een fractie achter op Spanje. Ligtlee maakte het verschil ruimschoots goed.

,,Een bevestiging van de potentie!'', reageerde Thorwald Veneberg, de technisch directeur van de KNWU. ,,Dit smaakt naar meer. Eerste grote evenement in deze samenstelling en gelijk een Nederlands record en brons, terwijl Laurine niet helemaal goed weg was uit de startmachine.''

De Europese titel was voor Anastasija Voinova en Daria Sjmeleva. De Russinnen waren in de finale duidelijk te sterk voor hun Duitse tegenstandster Miriam Welte en Kristina Vogel: 32,443 - 33,013.