Televizier Oeuvre Award voor Linda de Mol

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
AMSTERDAM (ANP) - Linda de Mol is donderdagavond op het Gouden Televizier-Ring Gala onderscheiden met een Televizier Oeuvre Award. Ze werd op het gala de koningin van de Nederlandse tv genoemd.

De oeuvreprijs is voor een tv-persoonlijkheid die van grote waarde is in televisieland. De onderscheiding is een initiatief van de redacties van Televizier om te vieren dat de Gouden Televizier-Ring voor de vijftigste keer wordt uitgereikt. In tegenstelling tot de andere prijzen is dit geen publieksprijs.

Dat de totaal verraste Linda de Mol de oeuvreprijs zou krijgen werd pas duidelijk tijdens de prijsuitreiking in theater Carré in Amsterdam. Eerder ontvingen wijlen Willem Duys (1974) en Mies Bouwman (2009) al een soortgelijke oeuvreprijs.

Gooische Vrouwen
Linda de Mol vertelde in haar dankwoord dat ze al 6000 uur televisie heeft gemaakt in haar dertigjarige carrière. ,,Het was niet allemaal briljant, maar het is geen petit oeuvre. Het is veel." De trotse tv-vrouw zei de onderscheiding niet als een aanmoediging te zien om er binnenkort mee te stoppen. ,,Ik vind het vak nog veel te leuk. En ik voel me nog jong genoeg voor de nieuwe manier van televisieprogramma's maken in deze moderne tijd."

Linda, die eerder een Gouden Televizier-Ring won voor Gooische Vrouwen, kreeg de oeuvre-ring uitgereikt door Chantal Janzen tijdens een live-uitzending van AVROTROS op NPO1. ,,Er komt nooit meer een presentatrice in de buurt van Linda de Mol", zei Janzen.

Chantal Janzen
Eerder op de avond kreeg Chantal Janzen de Zilveren Televizier-Ster uitgereikt voor populairste vrouwelijke tv-personality. Ze kreeg de prijs uitgereikt door Nelleke van der Krogt die donderdag voor haar inmiddels beëindigde tv-carrière is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bij de mannen ging de Zilveren Televizier-Ster naar Johnny de Mol, net als twee jaar geleden. De Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma ging naar Freeks Wilde Wereld (VPRO) van bioloog Freek Vonk.

Jan Versteegh (BNN) ging met de Televizier Aanstormend Talent Award naar huis. Hij versloeg de overige genomineerden Arjen Lubach (VPRO) en Luuk Ikink, de sidekick in RTL Late Night.