Aboutaleb slaat munt in Werelderfgoedreeks

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
ROTTERDAM (ANP) - In de Van Nellefabriek in Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdag het eerste Van Nelle Vijfje geslagen. Het is de vierde officiële herdenkingsmunt in de Nederlandse Werelderfgoedeeks.

De ene kant van de munt toont koning Willem-Alexander en profil met het familiewapen van de Oranjes. De andere kant laat de Van Nellefabriek zien omringd door tabaksplanten.

,,De Van Nelle Fabriek neemt een speciale plek in in de geschiedenis van Rotterdam'', zei Aboutaleb. ,,Met Het Nieuwe Bouwen werd licht en lucht in de gebruikelijke architectuurstijl van een fabriek gebracht, waardoor het denken over arbeidsomstandigheden veranderde.''

Motallebi
Met zijn ontwerp legt de Brits-Nederlandse ontwerper Kianoosh Motallebi verband tussen de geschiedenis van het gebouw als een koffie-, thee- en tabaksfabriek en de huidige status van de Van Nellefabriek als een monument voor architectuur.

,,Als Koninklijke Nederlandse Munt zijn wij er trots op dat we nu al de Van Nellefabriek in onze muntenserie rond het werelderfgoed hebben'', aldus Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt. ,,Maar vooral zijn we trots dat het gelukt is om de prachtige vormgeving laserscherp op de munt te persen.”

De munten die eerder zijn geslagen in de Werelderfgoedreeks tonen de Amsterdamse grachtengordel, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en de molens van Kinderdijk. De munten met een waarde van 5 euro zijn een wettig betaalmiddel in Nederland.