Amsterdam krijgt Annie M.G. Schmidt-wandeling

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AMSTERDAM - Amsterdam is dit najaar een bijzondere nieuwe attractie rijker: de Annie M.G. Schmidt-wandeling. Wandelgids Daan Bartels neemt liefhebbers mee langs de plekken in de hoofdstad waar de schrijfster vele jaren woonde en werkte. De eerste Annie M.G. Schmidt-tocht staat gepland op 4 oktober.

De wandeling leidt langs de huizen waar Annie M.G. Schmidt woonde, langs theaters waar haar musicals te zien waren en langs plekken die haar inspireerden. Onderweg vertelt de gids het levensverhaal van de schrijfster en brengt hij enkele versjes en liedteksten in herinnering. De Annie M.G. Schmidt-wandeling is bijna acht kilometer lang en duurt drie uur.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) geldt als één van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Zij kwam in 1936 naar Amsterdam en kreeg hier een baantje als bibliothecaresse. In 1946 werd zij documentaliste bij Het Parool, waar collega’s al snel haar schrijftalent ontdekten. Schmidt schreef tientallen boeken (waaronder Minoes, Abeltje en Pluk van de Petteflet), liedjes (onder meer voor de serie Ja zuster, nee zuster) en musicals.

Hoewel de schrijfster ook lange tijd buiten Amsterdam woonde, bleef zij de hoofdstad trouw. De laatste jaren van haar leven woonde ze aan het Vondelpark. De wandeling is samengesteld na overleg met Flip van Duijn, de zoon van de schrijfster. Eerder ontwikkelde Bartels al kleinkunstwandelingen rondom Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Liesbeth List. Kaarten voor de Schmidt-wandeling zijn te bestellen via de website Hetlied.nl.