Vrouwen acht loopt olympisch startbewijs mis

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AIGUEBELETTE (ANP) - De Nederlandse vrouwen acht heeft het zondag bij de WK roeien in Frankrijk in de A-finale niet gered. De prominente ploeg van Oranje eindigde in de strijd om de medailles op de zesde en laatste plaats. Voor een olympisch ticket voor Rio 2016 was een plek bij de eerste vijf nodig (internationale norm). De wereldtitel ging naar titelverdediger de Verenigde Staten (6.05,650), gevolgd door Nieuw-Zeeland (6.08,520) en Canada (6.09,050).

Nederland lag op het eerste deel van de race over 2000 meter nog keurig op de derde plaats. Op de laatste 1000 meter ging het echter mis bij Oranje. Bij de doorkomst op 1500 meter lag Nederland nog vijfde, maar in de slotfase kwam Rusland alsnog langszij: 6.11,490 tegen 6.12,330. De acht bestond bij de WK uit de roeisters Monica Lanz, Sophie Souwer, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp en Olivia van Rooijen.

De Nederlandse ploeg bereikte maandag de WK-finale met de tweede plaats in de serie en voldeed daarmee al aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF. Bij het olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar in Luzern krijgt de ploeg van stuurvrouw Ae-Ri Noort nog een herkansing om de internationale eis te halen.

Van Rooijen en Hogerwerf deden bij de WK in Frankrijk ook mee in de twee-zonder. Op dat nummer eindigde het duo zaterdag in de A-finale op de negende plaats, goed voor een olympische startplaats namens Nederland bij Rio 2016. Sportkoepel NOC*NSF hield bij de WK in Frankrijk echter een olympische norm van een plaats bij de eerste zes aan. Van Rooijen en Hogerwerf kunnen eveneens volgend jaar in Luzern nog een nieuwe poging wagen om een olympisch ticket te bemachtigen.