Arke toch niet van Eindhoven naar Antillen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
SCHIPHOL (ANP) - Arke ziet af van plannen voor rechtstreekse vluchten van Eindhoven naar Curaçao en Aruba. De overheid is op dit moment niet in staat de voor dergelijke vluchten gebruikelijke 100-procentscontroles op passagiers en hun bagage te garanderen op Eindhoven Airport.

Het besluit hangt samen met een aanpassing van de Luchtvaartwet die in de maak is. Het kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen kunnen landen op een vliegveld met voldoende controlefaciliteiten. Behalve de al genoemde bestemmingen gaat het om Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela.

Arke liet maandag weten zijn nieuwe vluchten naar de Antillen te verplaatsen naar Schiphol. Dat is de enige luchthaven in Nederland die al wel toegerust is om alle passagiers op vluchten van en naar risicolanden te controleren. De vluchten komen daar bovenop het al bestaande aanbod van Arke naar het Caribisch gebied.

Bolletjesslikkers
Curaçao en Aruba hadden voor Eindhoven Airport de eerste verre bestemmingen moeten worden. Na de aankondiging in februari rezen echter al twijfels, zowel bij de gemeente Eindhoven als bij de rijksoverheid, over de haalbaarheid van de benodigde controles op bolletjesslikkers op de regionale luchthaven.

Arke, dat per 1 oktober verdergaat onder de naam van moederbedrijf TUI, liet weten dat Eindhoven er met de Canarische eilanden Fuerteventura en Lanzarote wel twee nieuwe bestemmingen bij krijgt vanaf 22 november. In de zomer van 2016 komen er ook vluchten bij naar de Griekse eilanden Kreta en Kos.